10.2.13

Babka marmurkowa


Przepis na błyskawiczną babkę marmurkową pochodzi z mojej ulubionej książki Marthy Stewart ,,Baking Handbook". 
Wystarczy 20 min na przygotowanie ciasta + 1h na pieczenie i mamy pyszne ciasto. Babkę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 3 dni, nie trzeba chować jej w tym czasie do lodówki. 
Poleca:)





Babka marmurkowa

Składniki:
(muszą być w temperaturze pokojowej)
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (L)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki maślanki (ja z braku maślanki dałam jogurt grecki z 3 łyżkami soku z cytryny)
  • ¼ szklanki + 2 łyżki wrzątku
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki


Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  2. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
  4. W misie miksera umieścić masło, zmiksować je razem z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
  5. Cały czas miksując, na średnich obrotach, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować całość.
  6. Do masy maślano-jajecznej, dodawać na przemian mąkę i maślankę (pamiętać jednak, aby dodawanie rozpocząć i zakończyć mąką). Zmiksować dokładnie na jednolitą, gładką masę.
  7. Kakao wymieszać dokładnie z wrzątkiem.
  8. Do przygotowanej foremki przełożyć ok. 2/3 ciasta, do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Nożem lub patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka razy przez obie warstwy ciasta, aby się lekko wymieszały.
  9. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec ok. 50 – 60 min, do suchego patyczka.
  10. Kiedy ciasto jest upieczone, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok. 10 min., następnie wyjąć i studzić w foremce przez 20 min. Później wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.


Polewa czekoladowa:

  1. 150 g czekolady połamać na kawałki, zalać 3-4 łyżkami śmietany kremówki lub mlekiem (3/2%). Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1 min). Wymieszać dokładnie, najlepiej rózgą, aby wszystkie kawałeczki czekolady rozpuściły się i powstała gładka masa.
  2. Ciasto ułożyć na kuchennej kratce, dobrze jest pod kratkę włożyć np. talerz, bo spływającą z ciasta czekoladę będzie łatwiej zebrać i ponownie polać nią ciasto.
  3. Ciepłą czekoladą polać ciasto, zaczynając od środka, pozwolić aby czekolada swobodnie spływała na boki.

 Smacznego!!!






















8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...