Do wersji dla dorosłych, można dodać odrobinę przyprawy Maggi lub niezawodny Sambal Oelek.
Polecam:)
Klopsiki szwedzkie
Składniki:- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego, szynki)
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżeczka papryki (słodkiej)
- 1 jajko (L)
- mąka do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekana
- ok. 2 szklanek rosołu drobiowego lub wołowego
Do zagęszczenia sosu:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- ok. 1/2 szklanki rosołu
- Przyprawa do zup ,,Maggi" lub pasta ,,Sambal Oelek'' (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki: mięso, przyprawy, odciśniętą bułkę, jajko włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Rękami zamoczonymi w wodzie formować z mięsa, niewielkie kuli. Układać na dużym naczyniu.
- Na talerz wysypać kilka łyżek maki, każdego klopsika obtoczyć w cienkiej warstwie.
- Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Partiami obsmażać klopsiki z każdej strony, co jakiś czas poruszać patelnią, ułatwi to przewracanie kulek.
- Obsmażoną partię klopsików, przekładać do dużego płaskiego garnka, kiedy wszystkie klopsiki znajdą się w garnku, zmniejszyć ogień, dodać łyżkę masła, przykryć i dusić całość ok. 20 min.
- Następnie wlać do garnka rosół (czysty bez warzyw), przykryć i na małym ogniu gotować.
- W między czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Podsmażać przez chwilę, następnie wlać pozostały rosół i dokładnie wymieszać (jeśli zasmażka zrobi się bardzo gęsta, dodać kilka łyżek sosu z garnka z klopsikami).
- Przelać zasmażkę do klopsików, delikatnie zamieszać. Na małym ogniu, pod przykryciem gotować prze ok. 10 min.
- Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki i jeśli lubimy, przyprawić kilkoma kroplami przyprawy do zup ,,Magii".
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz