22.2.13

Ciastka bakaliowo-kokosowe z płatkami owsianymi

Proste, szybkie i bardzo słodkie. Jeśli wolicie umiarkowaną słodycz, dodajcie połowę cukru. Ciastka są delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Polecam:)






Ciastka bakaliowe 

Składniki:

  • 250 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 2 jajka (M)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. Masło rozpuścić, przestudzić.
  3. Żurawiny i rodzynki posiekać jeśli są bardzo duże.
  4. W dużej misce, połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. 
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przy użyciu łyżki do lodów zamoczonej w wodzie (lub wilgotną ręką) nakładamy porcję ciasta na papier. Zachować odstęp, ciastka trochę rosną. 
  7. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. 
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10-15 min, do zrumienienia. 
  9. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękki, należy pozostawić je na kilka minut na blasze do delikatnego przestygnięcia (1 min). 
  10. Następnie przełożyć ciastka na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia. 


Przechowywać w szczelnej puszce lub pojemniku. 

Smacznego!!!










2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...