Polecam:)
Ciastka bakaliowe
Składniki:- 250 g cukru
- 150 g masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka (M)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Masło rozpuścić, przestudzić.
- Żurawiny i rodzynki posiekać jeśli są bardzo duże.
- W dużej misce, połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przy użyciu łyżki do lodów zamoczonej w wodzie (lub wilgotną ręką) nakładamy porcję ciasta na papier. Zachować odstęp, ciastka trochę rosną.
- Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10-15 min, do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękki, należy pozostawić je na kilka minut na blasze do delikatnego przestygnięcia (1 min).
- Następnie przełożyć ciastka na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce lub pojemniku.
Smacznego!!!
ale mi ochoty narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuń