Polecam:)
Ciastka bakaliowe
Składniki:- 250 g cukru
 - 150 g masła
 - 1 szklanka wiórków kokosowych
 - 1/2 szklanki suszonej żurawiny
 - 1/2 szklanki rodzynek
 - 1/2 szklanki mielonych migdałów
 - 1 1/2 szklanki płatków owsianych
 - 2 jajka (M)
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
 - Masło rozpuścić, przestudzić.
 - Żurawiny i rodzynki posiekać jeśli są bardzo duże.
 - W dużej misce, połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
 - Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Przy użyciu łyżki do lodów zamoczonej w wodzie (lub wilgotną ręką) nakładamy porcję ciasta na papier. Zachować odstęp, ciastka trochę rosną.
 - Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
 - Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10-15 min, do zrumienienia.
 - Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękki, należy pozostawić je na kilka minut na blasze do delikatnego przestygnięcia (1 min).
 - Następnie przełożyć ciastka na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia.
 
Przechowywać w szczelnej puszce lub pojemniku.
Smacznego!!!


ale mi ochoty narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuń