12.1.13

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem





Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startego żółtego sera (opcjonalnie) 
  • 1 szklanka szpinaku (rozmrożonego i odparowanego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 Oc.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  3. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, gałką i jajkiem. 
  4. Szpinak rozmrozić, odparować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozgnieciony czosnek a następnie suchy szpinak. Podsmażać dokładnie mieszając, ok 2 min. Odstawić.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry średniej grubości ok. 0,5 cm. 
  6. Plastry ziemniaków ułożyć na dnie naczynia, maksymalnie ścisło, na ziemniaki wyłożyć szpinak, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków. Jeśli mamy przygotowaną większą ilość składników możemy ułożyć kolejną warstwę szpinaku i ziemniaków, pamiętajmy aby ziemniaki były ostatnią, górną warstwą zapiekanki.
  7. Całość zalać śmietaną. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 -45 min. 10 min przed końcem pieczenia, można zapiekankę posypać startym serem żółtym. 
  8. Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min aby ,,odpoczęła". 

Podawać gorącą jako dodatek do mięsa. 

Smacznego!












6 komentarzy:

  1. Jak ze szpinakiem to coś idealnego dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy naczynie w czasie pieczenia ma byc przykryte czy nie ? licze na szybka odp ,poniewaz wlasnie wykonuje ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robimy:-) proszę trzymać za nas kciuki:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...