Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 szklanka startego żółtego sera (opcjonalnie)
- 1 szklanka szpinaku (rozmrożonego i odparowanego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 Oc.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
- Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, gałką i jajkiem.
- Szpinak rozmrozić, odparować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozgnieciony czosnek a następnie suchy szpinak. Podsmażać dokładnie mieszając, ok 2 min. Odstawić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry średniej grubości ok. 0,5 cm.
- Plastry ziemniaków ułożyć na dnie naczynia, maksymalnie ścisło, na ziemniaki wyłożyć szpinak, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków. Jeśli mamy przygotowaną większą ilość składników możemy ułożyć kolejną warstwę szpinaku i ziemniaków, pamiętajmy aby ziemniaki były ostatnią, górną warstwą zapiekanki.
- Całość zalać śmietaną. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 -45 min. 10 min przed końcem pieczenia, można zapiekankę posypać startym serem żółtym.
- Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min aby ,,odpoczęła".
Podawać gorącą jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Uwielbiam takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńJak ze szpinakiem to coś idealnego dla mnie!
OdpowiedzUsuńa czy naczynie w czasie pieczenia ma byc przykryte czy nie ? licze na szybka odp ,poniewaz wlasnie wykonuje ten przepis ;-)
OdpowiedzUsuńNie, naczynia nie przykrywamy
UsuńDzisiaj robimy:-) proszę trzymać za nas kciuki:-)
OdpowiedzUsuńTrzymamy gremialnie, cała rodzina :)
Usuń