Jest jeszcze czas na samodzielne przygotowanie zakwasu na żurek. Polecam.
Zakwas na żurek
Składniki:
- 7 łyżek mąki żytniej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 duży ząbek czosnku (bez łupinki)
- 3 listki laurowe
- 0,5 l letniej wody
W szklanym naczyniu umieścić mąkę i przyprawy, zalać wodą, wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 dni, np w spiżarni. Zakwas należy codziennie zamieszać.
4 dnia z zakwasu gotujemy żurek.
Smacznego.
Tak wygląda żurek przed dodaniem śmietany
|
"Zakwas należy codziennie zamieszać"... bo wybiegnie ;) Mnie się to już nie raz zdarzyło, tym bardziej, że zakwas przygotowuję zazwyczaj przez 2 dni dosypując mąki, i drugiego dnia już tak bąbelkuje, że ma tendencję do uciekania ze słoja. Nie wiem jak jest z Twoim zakwasem, ale do mojego lgną muszki owocówki i samo przykrycie ściereczką nie wystarcza - muszę obwiązać ją gumką recepturką.
OdpowiedzUsuńJa zakwas trzymam w chłodnej spiżarni, więc na szczęście, nie ma mowy o muszkach. Mieszać trzeba i wąchać też, bo każdy zakwas trochę inaczej się zachowuje.
UsuńU mnie w domu robimy tak samo zakwas
OdpowiedzUsuń