1.4.14

Domowy zakwas na żurek


Jest jeszcze czas na samodzielne przygotowanie zakwasu na żurek. Polecam. 











Zakwas na żurek

Składniki:
  • 7 łyżek mąki żytniej 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 duży ząbek czosnku (bez łupinki)
  • 3 listki laurowe
  • 0,5 l letniej wody
Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu umieścić mąkę i przyprawy, zalać wodą, wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 dni, np w spiżarni. Zakwas należy codziennie zamieszać. 

4 dnia z zakwasu gotujemy żurek. 

Smacznego. 




Tak wygląda żurek przed dodaniem śmietany
Teraz czas żurek ,,zabielić" czystą śmietaną lub śmietaną zmieszaną z  chrzanem.













Domowy WyróbWielkanocne Smaki - edycja IV


3 komentarze:

  1. "Zakwas należy codziennie zamieszać"... bo wybiegnie ;) Mnie się to już nie raz zdarzyło, tym bardziej, że zakwas przygotowuję zazwyczaj przez 2 dni dosypując mąki, i drugiego dnia już tak bąbelkuje, że ma tendencję do uciekania ze słoja. Nie wiem jak jest z Twoim zakwasem, ale do mojego lgną muszki owocówki i samo przykrycie ściereczką nie wystarcza - muszę obwiązać ją gumką recepturką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zakwas trzymam w chłodnej spiżarni, więc na szczęście, nie ma mowy o muszkach. Mieszać trzeba i wąchać też, bo każdy zakwas trochę inaczej się zachowuje.

      Usuń
  2. U mnie w domu robimy tak samo zakwas

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...