5.4.14

Omlet z warzywami

Na lekkie, wiosenne śniadanie nie ma jak omlet z warzywami. Jest pyszny, kolorowy i sycący, same korzyści. 

Do omletu można dodać dowolne ulubione warzywa. całość smaży się krótko więc warzywa pozostają chrupiące i nie tracą koloru a to dodatkowy atut tego dania :) 

Polecam.





Omlet z warzywami

Składniki na 1 omlet:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 małego pomidora
  • 1/4 średniej czerwonej papryki 
  • 1 łyżka posiekanego, grubego szczypiorku 
  • 3 listki bazylii, porwane na kawałeczki 
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:

Pomidora i paprykę pokroić w średnią kostkę. 
Jajka rozkłócić z łyżką mleka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Do jajek dodać pozostałe warzywa i listki bazylii, zamieszać. 
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, na gorący tłuszcz wylać mieszankę jajek i warzyw. Smażyć przez ok.3 min, do chwili kiedy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 min. 

Przełożyć na talerz, posypać listkami bazylii. 

Smacznego.







<<Scones - bułeczki angielskie >>
<<Pancaks - placki amerykańskie >>
<<Tosty francuskie z miodem >>


Naleśniki wiosenne FIT


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...