22.4.14

Kasza jaglana ze świeżymi owocami

Dla miłośników kaszy jaglanej przepis na bardzo lekkie, wiosenne śniadanie. 
Kasza jaglana jest dość ostra w smaku, ale z dodatkiem świeżych owoców, jest naprawdę smaczna. 
Polecam wszystkim, którzy z nadejściem wiosny starają się ograniczyć ilość spożywanych kalorii :) 





Kasza jaglana z owocami 


Składniki dla 2 osób:

  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4-6 truskawek (borówki, maliny)
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę jaglaną na wodzie: w garnuszku zagotować wodę, posolić. Do wrzątku wsypać kaszę jaglaną, zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek, gotować 18-20 min. 

Owoce umyć, banana i duże truskawki pokroić w plasterki. 


Do miski lub talerza włożyć ugotowaną, gorącą kaszę jaglaną, zalać ciepłym mlekiem, posypać przygotowanymi owocami. Chętni mogą całość posypać brązowym cukrem lub polać odrobiną miodu. 


Smacznego. 










Dania dla urody


3 komentarze:

  1. lubię zajadać tak smaczną jaglankę - proste, smaczne i zdrowe śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglanka zawsze smaczna i zawsze zdrowa :) No i przede wszystkim proso nie jest aż tak "zmodyfikowane", jak bardziej popularne zboża używane na kasze (notabene należące do tej samej rodziny: wiechlinowatych).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilokalorio zawsze uwielbiam czytać Twoje komentarze, tyle się z nich dowiaduję :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...