14.4.14

Mazurek wiśniowo czekoladowy na orzechowym cieście

W natłoku słodkich mazurków i ciast, ten mazurek wielkanocny jest nieco bardziej wytrawny, dzięki czekoladowemu lukrowi
Lukier przygotowujemy z gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao, co daje gwarancję lekkiej goryczy. 
Połączenie orzechowego ciasta z bardzo słodką konfiturą i delikatnie gorzkim lukrem czekoladowym, dla mnie jest naprawdę wyjątkowe. 

Polecam. 




Mazurek z czekoladą i wiśniami 

Składniki:
Ciasto

  • 120 gr mąki pszennej tortowej
  • 20 gr mąki ziemniaczanej 
  • 60 gr drobno zmielonych orzechów włoskich 
  • 70 gr cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 120 gr masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 jajko żółtko i białko osobno
Polewa
  • 150 gr gorzkie czekolady 
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 150 gr konfitury wiśniowej z dużą ilością owoców
  • Kilka połówek orzechów do przybrania 
Sposób przygotowania:


Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 

W misie malaksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy, cukier, masło i żółtko, dokładnie zmiksować do chwili kiedy powstanie jednolite, lepkie ciasto. 
Ciastem wylepić dokładnie przygotowaną formę. Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na min. czas nagrzewania się piekarnika. Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Wyjąć ciasto z zamrażarki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 15-18 min. Ciasto powinno być całkowicie upieczone, nie będziemy go już więcej piec. 
Wyjąć ciasto i całkowicie wystudzić na kuchennej kratce. 

Zimne ciasto posmarować dużą ilością konfitury wiśniowej, wykorzystać jak najwięcej owoców. 
Na konfiturę wylać czekoladową polewę. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować orzechami.

Przygotowanie czekoladowego lukru:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnuszka nalać wody, zagotować. Połamaną czekoladę umieścić w szklanym naczyniu, wstawić do garnka z wrzącą wodą, mieszać czekoladę do chwili kiedy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z garnka, mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do płynnej czekolady wlać śmietanę kremówkę i dokładnie całość wymieszać. Następnie wsypać cukier puder i ponownie dokładnie wymieszać, powinna powstać jednolita, lśniąca masa. 

Smacznego. 












Wielkanocne Smaki - edycja IV





3 komentarze:

  1. Uwielbiam wiśnie z czekoladą. Zrobię taki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie! Wiśnie z czekoladą to niezawodne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam :) jutro okaże się czy w moim wydaniu .... da się zjeść. ... Taką mam cichą nadzieję. M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...