17.3.14

Ziemniaki dauphinois zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana popularnie nazywana ziemniaki dauphinois. Bardzo smaczny dodatek do mięs lub samodzielne danie. 

Pracy jest przy niej sporo i niestety trzeba liczyć się z koniecznością szorowania przypalonego garnka w którym gotujemy ziemniaki w mleku. 

Mimo pewnych trudności naprawdę polecam tę zapiekankę szczególnie na uroczysty obiad lub kolację. 

Polecam. 




Zapiekanka dauphinois 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l mleka (2%)
  • 150 ml. gęstej śmietany
  • Szczypta gałki muszkatołowej lub 2 kwiatki muszkatu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gr startego żółtego sera 
Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry ok. 2 mm. Włożyć do garnka zalać mlekiem, posolić, doprawić świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową lub kwiatkami muszkatu. Zagotować, zmniejszyć płomień tak, żeby całość gotowała się spokojnie. Od momentu zagotowania ziemniaki gotować ok. 5 min, powinny być prawie ugotowane, ale jednak surowe i twardawe. Odcedzić ziemniaki, najlepiej łyżką cedzakową, mleko zachować. Jeśli używaliśmy kwiatków muszkatu, wyjąć je i wyrzucić. 

Formę żaroodporną wysmarować masłem. 


Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 

Ugotowane ziemniaki przełożyć do formy. 

Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, ew. doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2-3min, mieszać. 
Ziemniaki zalać mlekiem, delikatnie potrząsnąć formą, żeby płyn równomiernie rozprowadzić. 

Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min (w zależności od grubości ziemniaczanych plasterków). 
Na 10 min przed końcem pieczenia, posypać startym żółtym serem. 

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok. 10 min, aby całość się lekko ,,uspokoiła". 
Zapiekankę podajemy gorącą jako dodatek do mięsa. 

Zapiekankę bardzo dobrze się odgrzewa, wystarczy wstawić ją do gorącego piekarnika (200 oC) na ok. 8-10 min. 

Smacznego. 









Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.
Zalewamy mlekiem. 
Doprawiamy solą pieprzem i kwiatkami muszkatu.
Gotujemy na wolnym ogniu. 


Ziemniaki przekładamy do formy.
Zalewamy mieszanką mleka i śmietany.
10 min przed końcem pieczenia posypujemy żółtym serem.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 10 min. 



>>Pieczone ziemniaki z rozmarynem <<

>>Frytki pieczone domowe <<
>>Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku <<

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...