Trochę inny pomysł na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście. Delikatna w smaku i niezbyt słodka. Jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta do jabłek należy dodać 1/4 szklanki cukru lub zwiększyć ilość miodu do 5 łyżek.
Szarlotka zniknęła w zawrotnym tempie, mój synek jadł ją jeszcze ciepłą :)
Polecam.
Szarlotka na pomarańczowym cieście
Składniki:
- 220 gr mąki pszennej krupczatki
- 30 gr mąki ziemniaczanej
- 100 gr zimnego masła
- 100 gr zimnej margaryny Kasiu lub innej
- 60 gr cukru
- Szczypta soli
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- Sok wyciśnięty z pomarańczy ok. 6-7 łyżek
- 1,2 kg jabłek Szara Reneta
- 1 białko (do smarowania ciasta
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Formę kwadratową (u mnie 25 x 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie malaksera umieścić mąki, sól, pokrojone w kostkę masło i margarynę, cukier, skórkę z pomarańczy wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodawać sok z pomarańczy, cały czas miksować/siekać aż do chwili powstania jednolitego ciasta.
Wyłożyć ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki (nie w plasterki a raczej w kostkę). Włożyć do garnka, dodać cynamon, goździki i miód. Zamieszać.
Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć i odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 3/4 ilości i rozwałkować na nieco większą powierzchnię niż dno foremki. Delikatnie najlepiej nawijając na wałek przenieść ciasto i wylepić nim formę. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem, wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Pozostałe 1/4 ciasta rozwałkować na dużej desce i pociąć na ok. 2 cm paski. Najlepiej ponownie włożyć je do lodówki do czasu, kiedy ułożymy z nich kratkę na jabłkach.
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
Ciasto wstawić do gorącego pieca na ok. 12 -15 min do lekkiego zrumienienia brzegów i dna.
Na podpieczone ciasto wyłożyć duszone jabłka, na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta, posmarować białkiem. Piec 35-40 min.
Podawać na ciepło z kulką ulubionych lodów, lub całkowicie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
>>Klasyczny Apple Pie <<
>>Klasyczna szarlotka <<
>>Szarlotka z bezą <<
>>Toskańskie ciasto z jabłkami i orzechami<<
Bardzo apetyczne ciasto ,mniam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie!!!! Napewno tez tak smakuje....zrobimy !!!, pozdrawiam Dorotko
OdpowiedzUsuńKasiu, pozdrawiam :D
Usuń