19.3.14

Szarlotka na pomarańczowym cieście


Trochę inny pomysł na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście. Delikatna w smaku i niezbyt słodka. Jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta do jabłek należy dodać 1/4 szklanki cukru lub zwiększyć ilość miodu do 5 łyżek. 
Szarlotka zniknęła w zawrotnym tempie, mój synek jadł ją jeszcze ciepłą :)  

Polecam.





Szarlotka na pomarańczowym cieście 

Składniki:
  • 220 gr mąki pszennej krupczatki
  • 30 gr mąki ziemniaczanej 
  • 100 gr zimnego masła
  • 100 gr zimnej margaryny Kasiu lub innej 
  • 60 gr cukru 
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • Sok wyciśnięty z pomarańczy ok. 6-7 łyżek 
  • 1,2 kg jabłek Szara Reneta 
  • 1 białko (do smarowania ciasta
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Sposób przygotowania:

Formę kwadratową (u mnie 25 x 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie malaksera umieścić mąki, sól, pokrojone w kostkę masło i margarynę, cukier, skórkę z pomarańczy wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodawać sok z pomarańczy, cały czas miksować/siekać aż do chwili powstania jednolitego ciasta. 
Wyłożyć ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki (nie w plasterki a raczej w kostkę). Włożyć do garnka, dodać cynamon, goździki i miód. Zamieszać. 
Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć i odstawić. 

Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 3/4 ilości i rozwałkować na nieco większą powierzchnię niż dno foremki. Delikatnie najlepiej nawijając na wałek przenieść ciasto i wylepić nim formę. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem, wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika. 
Pozostałe 1/4 ciasta rozwałkować na dużej desce i pociąć na ok. 2 cm paski. Najlepiej ponownie włożyć je do lodówki do czasu, kiedy ułożymy z nich kratkę na jabłkach.

Piekarnik rozgrzać do 180 oC. 

Ciasto wstawić do gorącego pieca na ok. 12 -15 min do lekkiego zrumienienia brzegów i dna. 
Na podpieczone ciasto wyłożyć duszone jabłka, na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta, posmarować białkiem. Piec  35-40 min. 

Podawać na ciepło z kulką ulubionych lodów, lub całkowicie wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego. 







>>Klasyczny Apple Pie <<
>>Klasyczna szarlotka <<
>>Szarlotka z bezą <<
>>Toskańskie ciasto z jabłkami i orzechami<<





5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...