Ciasto bananowe, błyskawicznie się je robi. Nie trzeba używać miksera a jedynie łyżki i widelca. Pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Ciasto nie jest zbyt słodkie, bo użyłam gorzkiej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej. Dopiero lukrowa polewa sprawia, że robi się niezwykle słodkie. Jeśli wolicie, można z niej oczywiście zrezygnować.
Smacznego :)
Smacznego :)
Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko (L)
- 60 g roztopionego masła
- 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej na drobne kawałki
- 50 gr rodzynek
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Banany rozgnieść widelcem lub wałkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, dokładnie wymieszać przy pomocy kuchennej łopatki lub łyżką.
- Wlać roztopione masło i ponownie dokładnie wymieszać.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon wymieszać, przesiać.
- Mąkę wsypać do bananowej masy i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Na koniec dodać czekoladę i rodzynki, szybko wymieszać.
- Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką (u mnie 25cm x 33cm).
- Piec w 180 oC przez 45-50 min lub nieco dłużej jeśli pieczemy w formie keksowej (50-60 min). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Grzałka w piekarniku ustawiona na grzanie ,,góra/dół".
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wygląda smakowicie :) Domyślam się, że smakuje podobnie jak mój ulubiony koktajl bananowo-czekoladowy ;)
OdpowiedzUsuń