1.3.14

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe, błyskawicznie się je robi. Nie trzeba używać miksera a jedynie łyżki i widelca. Pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Ciasto nie jest zbyt słodkie, bo użyłam gorzkiej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej. Dopiero lukrowa polewa sprawia, że robi się niezwykle słodkie. Jeśli wolicie, można z niej oczywiście zrezygnować. 


Smacznego :) 







Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami

  • 4 bardzo dojrzałe banany 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko (L) 
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej na drobne kawałki 
  • 50 gr rodzynek
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania:
  1. Banany rozgnieść widelcem lub wałkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, dokładnie wymieszać przy pomocy kuchennej łopatki lub łyżką. 
  2. Wlać roztopione masło i ponownie dokładnie wymieszać.  
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon wymieszać, przesiać.
  4. Mąkę wsypać do bananowej masy i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. 
  5. Na koniec dodać czekoladę i rodzynki, szybko wymieszać. 
  6. Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką (u mnie 25cm x 33cm). 
  7. Piec w 180 oC przez 45-50 min lub nieco dłużej jeśli pieczemy w formie keksowej (50-60 min). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Grzałka w piekarniku ustawiona na grzanie ,,góra/dół"
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Smacznego. 














2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Domyślam się, że smakuje podobnie jak mój ulubiony koktajl bananowo-czekoladowy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...