11.3.14

Najlepsze ciasto na puszystą pizzę i pizza z tuńczykiem

Pyszne, puszyste ciasto na pizzę. To ciasto najlepiej wyrabiać jest rękami, jest zwarte i dość twarde, nawet dobre miksery mogą nie poradzić sobie z takim wyzwaniem. Przepis pochodzi stąd KS. Już od kilku dni chodziła za mną pizza z tuńczykiem a ta okazała się naprawdę pyszna. Z podanych składników wychodzą 3 duże lub 4 średnie pizze. 

Polecam. 





Puszysta pizza z tuńczykiem

Składniki ciasta:
  • 600 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej) 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Ponadto na wierzch:
  • Puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona na cieniutkie plasterki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól i świeżo mielony pieprz 

Sposób przygotowania:
  1. W szklanym naczyniu łączymy ok. 1/2 ilości ciepłej wody, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do spienienia na ok. 10 min. 
  2. Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy. 
  3. Do dużej misy lub misy miksera wsypujemy mąkę i sól, powoli wlewamy spieniony zaczyn i od razu zaczynamy wyrabiać, drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta). 
  4. Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu. Jeśli to konieczne podsypujemy minimalną ilością mąki.
  5. Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne, mikser może nie dać rady wyrobić dokładnie tak gęstego ciasta, więc najlepiej robić to ręcznie. 
  6. Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, smarujemy oliwą ze wszystkich stron, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
  7. Ciasto wyrasta ok. 40 -60 min i powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Rośnie bardzo ładnie. 
  8. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywamy z całości ok. 1/4 i krótko zagniatamy. Palcami rozciągamy ciasto formując placek, brzegi pozostawiamy nieco grubsze. Najlepiej nie wałkować ciasta a jedynie rozciągać/rozpychać je palcami. 
  9. Placek kładziemy na blasze do pieczenia, posmarowanej oliwą, odstawiamy na ok. 10 min do podrośnięcia. 
  10. Piekarnik rozgrzewamy do 250 OC z termoobiegiem
  11. Placek na pizzę smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy wszystkie ulubione dodatki. U mnie tuńczyk, krążki czerwonej cebuli, ser mozzarella, suszone oregano. 
  12. Pizzę pieczemy 7-9 min, do zrumienienia brzegów. 
  13. Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. 
Wyjmujemy, przekładamy na drewnianą deskę, dzielimy na części, posypujemy listkami świeżej bazylią i dla chętnych, kleksem z majonezu. 

Sos pomidorowy:

  1. W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, podsmażyć mieszając, dodać cukier, zamieszać. 
  2. Wlać pomidory, dokładnie zamieszać, doprowadzić do wrzenia i bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez ok. 5- 8 min, lub do chwili kiedy sos lekko zgęstnieje. 
  3. Mieszać od czasu do czasu aby się nie przypalił. 
  4. Zdjąć z ognia i odstawić. 


Smacznego. 



























4 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto. Trochę pracochłonne ale pyszne! Tylko nie umiem ciastu nadać okrągłego kształtu... :)Zresztą to nie pierwszy przepis z Pani bloga, który wypróbowałam. Jestem wierna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Proszę nie przejmować się brakiem idealnej krągłości pizzy, taka trochę krzywa jest bardziej domowa, takie lubimy najbardziej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...