20.3.14

Łosoś smażony z warzywami julienne

Błyskawiczne danie i w dodatku wszystko przygotujecie na jednej patelni. Warzywa można pokroić wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą. Smażąc je pozwólcie aby trochę się przyrumieniły, robią się wtedy słodsze i jeszcze smaczniejsze. Nie trzymajcie ich jednak zbyt długo a jedynie tyle żeby zrumieniły się na zewnątrz, ale w środku były wciąż lekko chrupiące.

Polecam wszystkim zabieganym. 







Łosoś smażony z warzywami julienne 

Składniki dla 2 osób:
  • 200 gr filetu łososia bez skóry
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy Dijone
Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać, pokroić julienne/w słupek.

Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Podzielić na dwa równe kawałki.
Z dwóch stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odłożyć.

Na patelni rozgrzać masło i oliwę, włożyć łososia, smażyć z jednej strony aż się zrumieni, ok. 5 min. 
Przewrócić rybę na drugą stronę, dołożyć na patelnię warzywa. Smażyć chwilę następnie dokładnie zamieszać, tylko warzywa. Smażyć kolejne 5-6 min na średnim ogniu, ryby już nie przewracamy ale warzywa mieszamy, aby równo się rumieniły. 
Nie przykrywamy patelni. Warzywa powinny się lekko zrumienić, ale w środku być nadal lekko twarde. 

W szklanym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy jogurt z musztardą, dokładnie mieszamy, odstawiamy. 

Każdy kawałek łososia układamy na połowie usmażonych warzyw. Podajemy z dodatkiem sosu Dijone. 

Smacznego. 









5 komentarzy:

  1. pyszny lekki obiadek, takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie Ci to wyszło :) Taka lekka, szybka kolacyjka. Kompozycja składników przypomina trochę rybę po grecku. Warto nadmienić, że łosoś jest bardzo zdrową rybą ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kliknęłam wegetariańskie i pokazały mi się przepisy na rybę :O Ryba NIE JEST wegetariańska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie dla niektórych nie jest, dla mnie chyba też nie. Mam jednak koleżankę, która nie je mięsa a je ryby (cho to też przecież mięso, chyba? i uważa, że jest wegetarianką i to trochę dla niej w tym dziale są ryby. Ja się nie upieram bo jako zadeklarowanej ,,mięsożerczyni" po prostu mi nie wypada. Więc niech WYBACZĄ MI wszyscy prawdziwi Wegetarianie których ryby w tym dziale złoszczą. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...