Polecam wszystkim zabieganym.
Łosoś smażony z warzywami julienne
Składniki dla 2 osób:
- 200 gr filetu łososia bez skóry
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- Sól morska
- Pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy Dijone
Warzywa umyć, obrać, pokroić julienne/w słupek.
Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Podzielić na dwa równe kawałki.
Z dwóch stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odłożyć.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, włożyć łososia, smażyć z jednej strony aż się zrumieni, ok. 5 min.
Przewrócić rybę na drugą stronę, dołożyć na patelnię warzywa. Smażyć chwilę następnie dokładnie zamieszać, tylko warzywa. Smażyć kolejne 5-6 min na średnim ogniu, ryby już nie przewracamy ale warzywa mieszamy, aby równo się rumieniły.
Nie przykrywamy patelni. Warzywa powinny się lekko zrumienić, ale w środku być nadal lekko twarde.
W szklanym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy jogurt z musztardą, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Każdy kawałek łososia układamy na połowie usmażonych warzyw. Podajemy z dodatkiem sosu Dijone.
Smacznego.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpyszny lekki obiadek, takie lubię
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci to wyszło :) Taka lekka, szybka kolacyjka. Kompozycja składników przypomina trochę rybę po grecku. Warto nadmienić, że łosoś jest bardzo zdrową rybą ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
OdpowiedzUsuńKliknęłam wegetariańskie i pokazały mi się przepisy na rybę :O Ryba NIE JEST wegetariańska.
OdpowiedzUsuńPewnie dla niektórych nie jest, dla mnie chyba też nie. Mam jednak koleżankę, która nie je mięsa a je ryby (cho to też przecież mięso, chyba? i uważa, że jest wegetarianką i to trochę dla niej w tym dziale są ryby. Ja się nie upieram bo jako zadeklarowanej ,,mięsożerczyni" po prostu mi nie wypada. Więc niech WYBACZĄ MI wszyscy prawdziwi Wegetarianie których ryby w tym dziale złoszczą. Pozdrawiam.
Usuń