28.4.13

Tarta ze szparagami i łososiem





Tarta z łososiem i szparagami 
Składniki:
na ciasto
  • 150 g zimnego masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
Na nadzienie
  • 300 g łososia
  • 200 g szparagów
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 mozzarella
  • 3 jajka
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Do misy malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól, zmiksować. Następnie dodawać partiami wodę, cały czas miksując. 
  2. Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h. 
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (powinno być nieco większe niż średnica formy), wylepić firmę, nakłuć widelcem dno, wstawić do zamrażalnika na ok. 1h (można pozostawić na całą noc).
  4. Piekarnik nagrzać do 180 oC. 
  5. Wstawić ciasto na 15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów. 
  6. Łososia pokroić w średnią kostkę.
  7. Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
  8. Szparagi oczyścić i pokroić, łodyżkę na 3 części. Kilka pozostawić nie pokrojonych do dekoracji. 
  9. Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać. 
  10. W dużym naczyniu połączyć łososia, mozzarellę, szparagi i posiekany drobno koperek, masę jajeczno śmietanową (składniki połączyć bezpośrednio przed wylaniem na ciasto). 
  11. Farsz przelać na podpieczony spód. Ozdobić całymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min do zrumienienia. 
  12. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 min, zanim zaczniemy ją kroić. Ozdobić koperkiem.

Podawać z zieloną sałatą

Smacznego!!!










4 komentarze:

  1. Uwielbiam szparagi, a teraz jest powoli na nie sezon :) ostatnio pewne e-zakupy mialy na promocji swieze szparagi. Te konserwowe w ogole nie sa jadalne.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to nie miało być przypadkiem 200 gr szparagów? :) 20 to strasznie mało :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...