Tarta z łososiem i szparagami
Składniki:
na ciasto
- 150 g zimnego masła
- 250 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- 300 g łososia
- 200 g szparagów
- 500 ml śmietany 18%
- 1 mozzarella
- 3 jajka
- świeży koperek
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- Do misy malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól, zmiksować. Następnie dodawać partiami wodę, cały czas miksując.
- Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (powinno być nieco większe niż średnica formy), wylepić firmę, nakłuć widelcem dno, wstawić do zamrażalnika na ok. 1h (można pozostawić na całą noc).
- Piekarnik nagrzać do 180 oC.
- Wstawić ciasto na 15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów.
- Łososia pokroić w średnią kostkę.
- Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
- Szparagi oczyścić i pokroić, łodyżkę na 3 części. Kilka pozostawić nie pokrojonych do dekoracji.
- Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać.
- W dużym naczyniu połączyć łososia, mozzarellę, szparagi i posiekany drobno koperek, masę jajeczno śmietanową (składniki połączyć bezpośrednio przed wylaniem na ciasto).
- Farsz przelać na podpieczony spód. Ozdobić całymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min do zrumienienia.
- Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 min, zanim zaczniemy ją kroić. Ozdobić koperkiem.
Podawać z zieloną sałatą.
Smacznego!!!
Do zapamiętania. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, a teraz jest powoli na nie sezon :) ostatnio pewne e-zakupy mialy na promocji swieze szparagi. Te konserwowe w ogole nie sa jadalne.
OdpowiedzUsuńczy to nie miało być przypadkiem 200 gr szparagów? :) 20 to strasznie mało :)
OdpowiedzUsuńOczywiście 200g, już poprawiam. Dziękuję :)
Usuń