Polecam.
Rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową
Składniki:- Zaczyn drożdżowy
- 350 g mąki pszennej
- 180 g bardzo miękkiego masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej (lub innej ulubionej)
- 1 jajko do posmarowania rogalików
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn drożdżowy tak jak na filmie (klik).
- W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka i zaczyn zmiksować razem przy pomocy haka. Kiedy wszystkie składni się połączą partiami dodawać miękkie masło, miksować do chwili kiedy masło całkowicie się rozpuści a ciasto będzie gładkie. Przykryć misę folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią.
- Teraz można wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i dokładnie zagnieść, podsypując mąką aż do chwili kiedy będzie sprężyste.
- Lepiej jednak, ponownie przykryć je folią i wstawić na min 12 h do lodówki.
- Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, zagnieść, jeśli trzeba podsypując mąką.
- Z ciasta uformować kulę, przekroić na pół., uformować placek a następnie rozwałkować na wielkość dużego talerza.
- Ciasto pokroić na 12 trójkątów.
- Na szerszym końcu trójkąta, kłaść łyżeczkę konfitury, zwinąć. Zwijamy rulon od szerszego końca do węższego, delikatnie sklejamy końce i formujemy rogalik.
- Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ,,rozkłóconym'' jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 oC, pieczemy 13-15 min, do zrumienienia.
- Rogaliki studzimy na kuchennej kratce a następnie lukrujemy.
Smacznego!
Pierwsza fotka jest tak cudna,ze chyba polecę do kuchni i zrobię swoje....pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwłaśnie piję popołudniową kawę... nic słodkiego nie mam do tego :( a Ty tu kusisz takimi cudami!
OdpowiedzUsuń