Z poniższych składników wyszło 8 średnich kotletów. Odgrzewanie bardzo dobrze im robi, a ja nie muszę codziennie kombinować, co zrobić na obiad:)
Polecam.
Składniki:
- 400-500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki i kilka koperku
- Olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka tartej bułki
- Pierś umyć, pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić na średnie kawałki. Podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Odstawić żeby przestygła.
- Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć kiedy zmięknie.
- W misie malaksera umieścić, pierś, cebulę, jajko, przyprawy, pietruszkę i koperek, zmiksować na jednolitą masę.
- Z mięsa formować kotlety, obtaczać w tartej bułce, obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełożyć do garnka, włożyć masło, przykryć i dusić ok. 15-20 min na małym ogniu.
- W czasie duszenia nie odkrywać garnka.
Podawać z frytkami, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zimne kotlety można pokroić w cienkie plasterki i traktować jak domową wędlinę.
Smacznego!!!
Uwielbiam takie kotelty! W tym tygodniu robiłam z indyka i ze szczypiorkiem! Prosty, domowy obiad, pycha :)
OdpowiedzUsuńOczywiście można zamienić rozmoczoną kajzerkę na tartą bułkę. Kotlety będą suchsze a tym samym łatwiejsze do formowania. Ale w smaku też będą bardziej suche, to już decyzja co wolimy, ja jednak moczę kajzerkę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Idzie weekend, więc pewnie przetestuję - mam smaka na Twoje mielone.
OdpowiedzUsuńA czy trzeba je jeszcze koniecznie dusic ? Nie wystarczy usmazenie na patelni ?
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie polecam duszenie, kotlety są w tedy na 100 % dopieczone i delikatniejsze niż bez duszenia.
UsuńMieso z kurczaka scina sie szybciej. Nie podpieka sie i bez hockow klockow nie da sie zrobic "przypieczone z zewnatrz i soczyste w srodku". Duszone nabiera smaku i nie jest tak "suche"?
Usuń+-
Kotlety wyszly przepyszne!! To duszenie w maśle sprawia że rozplywaja się w ustach :) lepsze jak od mojej własnej mamy. Rzadko komentuje potrawy ale ta musialam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń