Polecam.
Ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
Na zaczyn:
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszenne
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 250 g mąki pszennej
- 10 g bardzo miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 8 żółtek
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 200 g truskawek
- 2 śliwki
- 1 jabłko
- Przygotować zaczyn drożdżowy (filmik)
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy umieścić w misie miksera, lekko wymieszać. Wlać zaczyn i zacząć wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania, wlać ,,rozkłócone" żółtka. Następnie stopniowo dodawać masło, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy całe masło rozpuściło się w cieście, zakończyć wyrabianie, przykryć misę folią aluminiową lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Ponownie wyrobić, dodać skórkę pomarańczową i przełożyć do formy do pieczenia (posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką). Na wierzch wyłożyć owoce. Ponownie pozostawić ciasto do wyrośnięcia, na czas nagrzewania piekarnika ok. 20 min.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC z termoobiegiem.
- Do gorącego piekarnika wstawić ciasto, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15 min., następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze 20-25 min.
- Studzić w uchylonym piekarniku prze ok. 20 min.
Lekko ciepłe ciasto polukrować.
Smacznego:)
Wygląda rewelacyjnie i na pewno jest przepyszne:) Truskawki kupiłam, więc jutro działam:)
OdpowiedzUsuńpochwała prostoty:)
OdpowiedzUsuńTak, absolutnie :)
UsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuń