19.4.13

Muffiny czekoladowo bananowe

Jak zawsze muffinki przygotowuje się błyskawicznie. Wymagają niewiele wysiłku a sprawiają wielką radość dzieciom. Moje muffinki powędrowały do szkoły razem z Tadziem. Słyszałam, że bardzo smakowały. 
A 18 osobowej klasie 2-klasistów, można chyba wierzyć bez zastrzeżeń :) 


Przepis Nigelli Lawson




Muffinki bananowo czekoladowe 
Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka (L)
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. Formę do muffinek, wyłożyć papierowymi papilotkami, lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 
  3. Mąkę, proszek, sodę i kakao, połączyć, przesiać.
  4. W misce rozgnieść banany (ja robię to wałkiem do ziemniaków).
  5. Wlać olej i dokładnie wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, można łyżką lub na wolnych obrotach miksera. 
  6. Ciastem napełnić foremki. Piec 15-20 min (do suchego patyczka), czas zależy to od wielkości muffinek
  7. Wyjąć i studzić na kratce. 
Zimne muffinki można przechowywać w szczelnym pudełku do 3 dni. Najsmaczniejsze są następnego dnia po upieczeniu. 

Smacznego!!!









4 komentarze:

  1. Banan i czekolada - zdecydowanie jedno z najlepszych połączeń! Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie tak smakują :) Nie dziwne, że i dzieciakom przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je! Bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a masła nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Olej jest jedynym tłuszczem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...