24.4.13

Kurczak pieczony w ziołowym maśle

Przepyszny kurczak, faszerowany cytryną i czerwoną cebulą. Marynowany w maśle z dodatkiem przypraw i ziół. Idealne danie na wiosenny obiad. Można również tak przygotowanego kurczaka upiec na grillu.

Polecam:) 





Kurczak w maśle ziołowym

Składniki: 
  • 1 kurczak
  • ok. 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ostrej)
  • 1/2 łyżeczki świeżo, mielonego pieprzu
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 cytryny (pokrojonej na 34 kawałki)
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka umyć, osuszyć.
  2. Do środka włożyć, cytrynę, cebulę i czosnek. Związać nogi. 
  3. Rozmaryn i tymianek posiekać drobno (bez łodyżek, te wyrzucić)
  4. W szklanym naczyniu rozpuścić masło, dodać do niego przyprawy i posiekany tymianek z rozmarynem. Wymieszać, powinna powstać gęsta pasta. 
  5. Pastą natrzeć dokładnie kurczaka ze wszystkich stron. Ułożyć w szklanym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 oC. 
  7. Kurczaka ułożyć w brytfannie z kratką. 
  8. Wstawić do piekarnika. Na dno brytfanny wlać ok. 1/2 szklanki wrzątku. 
  9. Piec ok. 1h. Uważać, aby cały czas na dnie była woda, jeśli wyparuje, dolać. 
  10. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min. Następnie kroić nożycami kuchennymi lub ostrym nożem. 
Pysznym dodatkiem będą warzywa pieczone z oliwą i rozmarynem. 

Smacznego!!!



Tak upieczony kurczak, jest niezwykle aromatyczny





Dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa z rozmarynem

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...