26.4.13

Ciasto drożdżowe z owocami

Pyszne, aksamitne ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców. Świetne na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka :) 


Polecam. 








Ciasto drożdżowe z owocami 

Składniki:
Na zaczyn:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszenne
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży świeżych 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy:
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 żółtek
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 200 g truskawek
  • 2 śliwki
  • 1 jabłko
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować zaczyn drożdżowy (filmik)
  2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy umieścić w misie miksera, lekko wymieszać. Wlać zaczyn i zacząć wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania, wlać ,,rozkłócone" żółtka. Następnie stopniowo dodawać masło, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy całe masło rozpuściło się w cieście, zakończyć wyrabianie, przykryć misę folią aluminiową lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość. 
  3. Ponownie wyrobić, dodać skórkę pomarańczową i przełożyć do formy do pieczenia (posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką). Na wierzch wyłożyć owoce. Ponownie pozostawić ciasto do wyrośnięcia, na czas nagrzewania piekarnika ok. 20 min. 
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 oC z termoobiegiem. 
  5. Do gorącego piekarnika wstawić ciasto, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15 min., następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze 20-25 min. 
  6. Studzić w uchylonym piekarniku prze ok. 20 min. 

Lekko ciepłe ciasto polukrować.

Smacznego:) 









4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...