6.3.14

Kotleciki jajeczne

Trudno wymyślić coś łatwiejszego do przygotowania niż kotlety jajeczne. Robi się je niezwykle szybko. Jajka można ugotować rano, po południu po powrocie do domu jedynie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, formujemy i smażymy. Całość, zajmie nam 15-20 min. Jeśli nie macie malaksera to wystarczy jajka dokładnie rozgnieść widelcem a szczypiorek posiekać drobniutko i wszystko wymieszać ręką w niewielkim naczyniu. 

Polecam :) 





Kotleciki z jajek 

Składniki:
  • 6 jajek (L) ugotowanych na twardo 
  • 1 jajko (surowe) 
  • 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotlecików 
  • pęczek szczypiorku 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Pieprz świeżo mielony 
  • Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła opcjonalnie 
Sposób przygotowania:
  1. Jaja gotujemy na twardo (ok.7 - 8 min od chwili zagotowania). Studzimy, obieramy ze skorupek. 
  2. Szczypiorek myjemy, siekamy. 
  3. Do malaksera wrzucamy: jajka ugotowane, jajko surowe, tartą bułkę (2 łyżki) szczypiorek, sół i pieprz. Siekamy dokładnie, ale niezbyt długo. Składniki muszą się wymieszać aby powstała jednolita masa z widocznymi kawałkami białek i szczypiorku. 
  4. Na talerz wysypujemy tartą bułkę, z masy jajecznej formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce. 
  5. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, układamy kotleciki na gorącym tłuszczu i smażymy do zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy płomień, dodajemy łyżeczkę masła, przykrywamy patelnię i tak dusimy kotleciki przez ok. 15 min. 
Podajemy ciepłe z sałatą z rukoli lub szpinaku.

Smacznego. 




















8 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Tyle, że ja wolę z pietruszką zamiast szczypiorku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby je znałam, ale czy kiedyś robiłam? Hmm. :) Trzeba spróbować. Z sałatką, z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnienie z dzieciństwa...uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy mnie one nie kusiły, ale na Twoich zdjęciach wyglądają tak apetycznie, że chyba je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę polecam i duzi i mali je lubią, więc to dobra alternatywa dla mięsnych mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jajeczne kotleciki. U mnie w domu robiło się je z koperkiem, mnóstwem koperku :) Poza tym dodaję trochę mąki ziemniaczanej, dzięki temu nie rozpadają mi się, a do tej pory to był dla mnie największy kłopot. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam koperek, więc następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...