14.3.14

Tarta limonkowa na Pie Day - Dzień Tarty

Tarta z limonkowym nadzieniem na delikatnie cynamonowym cieście. 
Ciasto jest pyszne, lekko ciągnące, o bardzo delikatnym cynamonowym smaku, idealnie pasuje do kwaśnego nadzienia. 
Po upieczeniu tartę należy traktować jak sernik i pozwolić stężeć w lodówce. Najlepiej jest upiec ją dzień wcześniej i przez noc trzymać w chłodnym miejscu. 

Wesołego Dnia Tarty czyli Happy Pie Day 

Polecam. 





Limonkowa tarta 


Na ciasto 

  • 110 gr miękkiego masła lub margaryny (u mnie margaryna Kasia) 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka naturalnego miodu (najlepiej płynny lub lekko cukrujący się)
  • Szczypta soli
Na limonkowy wierzch
  • 2 łyżki skórki otartej z limonek
  • 1/4 szklanki soku z limonek (ok.6-7 szt)
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Na lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku 
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować formę do tart (20 - 24 cm), dno posmarować masłem i oprószyć mąką, boki pozostawić czyste. 
  2. Mąkę połączyć z cynamonem, solą i sodą oczyszczoną, wymieszać, odstawić. 
  3. W misie miksera umieścić masło lub margarynę, cukier i miód, zmiksować na jasną puszystą masę (za pomocą płaskiej końcówki miksera). 
  4. Do maślanej masy wsypać mąkę i na niskich obrotach zmiksować do wymieszania się składników. Powstanie grudkowate, sypkie ciasto. 
  5. Ciastem wylepić formę, dno i brzegi dokładnie dociskając ciasto. Dno posmarować białkiem, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażarki na min 30 min, można zostawić na noc. 
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  7. Ciasto piec przez 15-18 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i całkowicie wystudzić. 
Przygotowanie nadzienia:
  1. Limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach. 
  2. Wycisnąć sok, dodać do soku limonkowy miąższ, wymieszać. 
  3. W misce umieścić żółtka i cukier puder, zmiksować na puszystą jasną masę. Następnie dodać mleko skondensowane, sok i skórkę z limonek, dokładnie wymieszać.  
  4. Na podpieczony spód wylać nadzienie. 
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 oC, grzałka góra/dół. 
  6. Piec ok. 25 min, do chwili kiedy nadzienie przestanie być płynne. 
  7. Wyjąć ciasto z piekarnika, studzić na kuchennej kratce. 
  8. Zimne ciasto polukrować i wstawić do lodówki na min 2h a najlepiej na całą noc. 
Przygotowanie lukru:
  1. W szklanym naczyniu umieścić cukier puder.
  2. Dodać 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszać, poczekać chwilę a następnie wylać lukier na przygotowane ciasto. 
  3. Delikatnie, żeby nie zniszczyć wierzchu ciasta rozprowadzić lukier po wierzchu tarty. 
Ozdobić cieniusieńkimi plasterkami limonki. 

Smacznego. 















2 komentarze:

  1. Ten plasterek na środku to taka "kropka nad i" :) Zjadłbym...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...