Ciasto jest pyszne, lekko ciągnące, o bardzo delikatnym cynamonowym smaku, idealnie pasuje do kwaśnego nadzienia.
Po upieczeniu tartę należy traktować jak sernik i pozwolić stężeć w lodówce. Najlepiej jest upiec ją dzień wcześniej i przez noc trzymać w chłodnym miejscu.
Wesołego Dnia Tarty czyli Happy Pie Day
Polecam.
Limonkowa tarta
Na ciasto
- 110 gr miękkiego masła lub margaryny (u mnie margaryna Kasia)
- 1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka naturalnego miodu (najlepiej płynny lub lekko cukrujący się)
- Szczypta soli
- 2 łyżki skórki otartej z limonek
- 1/4 szklanki soku z limonek (ok.6-7 szt)
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
- Przygotować formę do tart (20 - 24 cm), dno posmarować masłem i oprószyć mąką, boki pozostawić czyste.
- Mąkę połączyć z cynamonem, solą i sodą oczyszczoną, wymieszać, odstawić.
- W misie miksera umieścić masło lub margarynę, cukier i miód, zmiksować na jasną puszystą masę (za pomocą płaskiej końcówki miksera).
- Do maślanej masy wsypać mąkę i na niskich obrotach zmiksować do wymieszania się składników. Powstanie grudkowate, sypkie ciasto.
- Ciastem wylepić formę, dno i brzegi dokładnie dociskając ciasto. Dno posmarować białkiem, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażarki na min 30 min, można zostawić na noc.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Ciasto piec przez 15-18 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
- Limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach.
- Wycisnąć sok, dodać do soku limonkowy miąższ, wymieszać.
- W misce umieścić żółtka i cukier puder, zmiksować na puszystą jasną masę. Następnie dodać mleko skondensowane, sok i skórkę z limonek, dokładnie wymieszać.
- Na podpieczony spód wylać nadzienie.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 oC, grzałka góra/dół.
- Piec ok. 25 min, do chwili kiedy nadzienie przestanie być płynne.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, studzić na kuchennej kratce.
- Zimne ciasto polukrować i wstawić do lodówki na min 2h a najlepiej na całą noc.
- W szklanym naczyniu umieścić cukier puder.
- Dodać 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszać, poczekać chwilę a następnie wylać lukier na przygotowane ciasto.
- Delikatnie, żeby nie zniszczyć wierzchu ciasta rozprowadzić lukier po wierzchu tarty.
Smacznego.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńTen plasterek na środku to taka "kropka nad i" :) Zjadłbym...
OdpowiedzUsuń