12.12.13

Makaron z łososiem w sosie z mascarpone


Błyskawiczny sposób na pyszny obiad lub lunch. Teraz kiedy przygotowania i planowanie Świąt, zabiera nam mnóstwo czasu pozostaje go niewiele na gotowanie. Kiedy jednak pogoda nie rozpieszcza szczególnie ważne jest, aby zjeść coś ciepłego. Ten sos przygotowuję zawsze kiedy marzy mi się coś wykwintnego, ale nie mam czasu, żeby długo stać przy kuchni. 


Polecam. 







Sos z łososia z serkiem mascarpone 

Składniki dla 2 osób:
  • 300 gr filetu z łososia (świeżego)
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 300 gr makaronu 
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni (u mnie granitowa) rozgrzać olej, na gorący wrzucić sól, pieprz i paprykę, zamieszać następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę uważając aby czosnek się nie spalił. 
  2. Do przypraw wrzucić pokrojonego w kostkę łososia, zamieszać i smażyć ok 7 min. 
  3. Od czasu do czasu delikatnie obracać rybę, żeby obsmażyła się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień.
  4. Do łososia wlać śmietanę i delikatnie mieszać przez kilka minut ,aż śmietana nieco zgęstnieje. Wtedy dodać łyżkę serka mascarpone, poczekać chwilę, nie mieszać po ok. 2 min zamieszać, serek powinien roztopić się w sosie i nadać mu gęsty i aksamitny wygląd. Zdjąć z ognia. 
  5. Ulubiony makaron ugotować al'dente. 
  6. Makaron polać sosem, delikatnie wymieszać, posypać siekaną pietruszką lub koperkiem. 
Smacznego. 











2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...