Oto, najłatwiejszy przepis na piernik jaki robiłam. Jest wilgotny i miękki, pięknie pachnie a smak przyprawy piernikowej jest intensywny.
Użyjcie do pierników dobrej jakości przyprawy korzennej, najlepiej domowej przyprawy do pierników , ma to wielkie znaczenie.
Jeśli będziecie piec piernik tak jak ja w dwóch mniejszych foremkach, czas pieczenia to ok. 35 min. Jeśli postanowicie użyć jednej większej formy pieczenie wydłuży się do ok. 45-50 min. Przed wyjęciem koniecznie wkłujcie w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie czysty, to znak, że piernik jest gotowy.
Polecam.
Piernik przekładany dżemem porzeczkowym
Składniki:
- 140 gr masła
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mleka (2%)
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej)
- 1/2 szklanki dżemu z czarnych porzeczek
- 2 jajka (L)
- 300 ml. dżemu porzeczkowego
- 1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
- W dużym, szerokim garnku (ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać przyprawę piernikową i dżem porzeczkowy, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez chwilę do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw.
- Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao (UWAGA masa się spieni tak powinno być), następnie wlać mleko i ,,rozbełtane" jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi.
- Do masy wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do foremek, u mnie 2 jednorazowe keksówki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 35 min, do ,,suchego patyczka".
- Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kuchennej kratce.
- Wyjąć z foremek, przekroić wzdłuż na dwie części.
- Na spodnią część ciasta wyłożyć tężejący dżem*, przykryć drogą częścią i odstawić na ok. 1,5 h do całkowitego stężenia.
- Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
*Przygotowanie galaretki z dżemu:
- W garnuszku rozgrzać dżem, wsypać galaretkę w proszku. Mieszać cały czas podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia na ok. 1,5 h.
- Dżem powinien być gęsty aby nie spływać z ciasta, ale nie może całkowicie zgęstnieć przed przełożeniem ciasta.
Smacznego.
Piernik przekładamy ulubionym dżemem, śliwkowym, wiśniowym lub jak u mnie dżemem z czarnych porzeczek |
>> PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW
>> PIERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM JABŁKOWYM
>> PIERNIKOWE KOGUTY I DREWNIANE FOREMKI
>> PIERNIK DOMOWY PRZEKŁADANY
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDorota, uwielbiam Twego bloga i wszytsko co do tej pozry zrobilam z Twych przepisow wyszlo super!
OdpowiedzUsuńDziekije i pozdrawiam cieplo:))
Kasiu, bardzo dziękuję i cieszę się ogromnie. Pozdrawiam gorąco :)
UsuńJa także podpisuję się pod komentarzem Katarzyny, wszystko wychodzi rewelacyjnie, a wiele potraw weszło do naszego codziennego menu :)
OdpowiedzUsuńTeraz szykuję się do upieczenia piernika, planuję dodać do niego kawałki czekolady i przełożyć marmoladą różaną (mam nadzieję, że nie przedobrzę;), stąd moje pytanie- kiedy mogę upiec piernik, żeby spokojnie doczekał Wigilii?
Pozdrawiam serdecznie,
Karolina.
Dzięki wielkie Karolino :)
UsuńPiernik można spokojnie upiec 2-3 dni wcześniej czyli np w niedzielę, przełożyć marmoladą, bardzo dokładnie wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Będzie wilgotny i chyba nawet lepszy niż w dniu pieczenia :) Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobię. Obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole są śledzie we francuskim sosie musztardowym- oczywiście według przepisu z bloga, są fantastyczne, wszyscy je uwielbiają i zajadają przy każdej okazji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Oooo to widzę że upodobania mamy podobne. My również bardzo lubimy śledzia w sosie francuskim. Produkty już mam a w niedzielę marynuję :) Karolino, wesołych i pysznych Świąt życzę :D
UsuńDziękuję serdecznie i wzajemnie- wesołych Świąt! :)
UsuńA pyszne będą na pewno! :)