11.12.13

Piernik najłatwiejszy


Oto, najłatwiejszy przepis na piernik jaki robiłam. Jest wilgotny i miękki, pięknie pachnie a smak przyprawy piernikowej jest intensywny. 

Użyjcie do pierników dobrej jakości przyprawy korzennej, najlepiej domowej przyprawy do pierników , ma to wielkie znaczenie.

Jeśli będziecie piec piernik tak jak ja w dwóch mniejszych foremkach, czas pieczenia to ok. 35 min. Jeśli postanowicie użyć jednej większej formy pieczenie wydłuży się do ok. 45-50 min. Przed wyjęciem koniecznie wkłujcie w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie czysty, to znak, że piernik jest gotowy.

Polecam.



Piernik przekładany dżemem porzeczkowym

Składniki:
  • 140 gr masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka (2%) 
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej) 
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnych porzeczek 
  • 2 jajka (L)
Do przełożenia 
  • 300 ml. dżemu porzeczkowego 
  • 1 galaretka truskawkowa 
Sposób przygotowania:
  1. dużym, szerokim garnku (ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać przyprawę piernikową i dżem porzeczkowy, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez chwilę do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw. 
  2. Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao (UWAGA masa się spieni tak powinno być)następnie wlać mleko i ,,rozbełtane" jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi
  3. Do masy wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. 
  4. Ciasto przelać do foremek, u mnie 2 jednorazowe keksówki. 
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 35 min, do ,,suchego patyczka". 
  6. Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kuchennej kratce. 
  7. Wyjąć z foremek, przekroić wzdłuż na dwie części. 
  8. Na spodnią część ciasta wyłożyć tężejący dżem*, przykryć drogą częścią i odstawić na ok. 1,5 h do całkowitego stężenia. 
  9. Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. 
*Przygotowanie galaretki z dżemu:
  1. W garnuszku rozgrzać dżem, wsypać galaretkę w proszku. Mieszać cały czas podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia na ok. 1,5 h. 
  2. Dżem powinien być gęsty aby nie spływać z ciasta, ale nie może całkowicie zgęstnieć przed przełożeniem ciasta. 
Smacznego. 



Piernik przekładamy ulubionym dżemem, śliwkowym, wiśniowym lub jak u mnie dżemem z czarnych porzeczek 




>> PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW

>> PIERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM JABŁKOWYM

>> PIERNIKOWE KOGUTY I DREWNIANE FOREMKI 

>> PIERNIK DOMOWY PRZEKŁADANY








8 komentarzy:

  1. Dorota, uwielbiam Twego bloga i wszytsko co do tej pozry zrobilam z Twych przepisow wyszlo super!
    Dziekije i pozdrawiam cieplo:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo dziękuję i cieszę się ogromnie. Pozdrawiam gorąco :)

      Usuń
  2. Ja także podpisuję się pod komentarzem Katarzyny, wszystko wychodzi rewelacyjnie, a wiele potraw weszło do naszego codziennego menu :)

    Teraz szykuję się do upieczenia piernika, planuję dodać do niego kawałki czekolady i przełożyć marmoladą różaną (mam nadzieję, że nie przedobrzę;), stąd moje pytanie- kiedy mogę upiec piernik, żeby spokojnie doczekał Wigilii?

    Pozdrawiam serdecznie,

    Karolina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie Karolino :)
      Piernik można spokojnie upiec 2-3 dni wcześniej czyli np w niedzielę, przełożyć marmoladą, bardzo dokładnie wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Będzie wilgotny i chyba nawet lepszy niż w dniu pieczenia :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobię. Obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole są śledzie we francuskim sosie musztardowym- oczywiście według przepisu z bloga, są fantastyczne, wszyscy je uwielbiają i zajadają przy każdej okazji :)

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo to widzę że upodobania mamy podobne. My również bardzo lubimy śledzia w sosie francuskim. Produkty już mam a w niedzielę marynuję :) Karolino, wesołych i pysznych Świąt życzę :D

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie i wzajemnie- wesołych Świąt! :)

      A pyszne będą na pewno! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...