20.12.13

Jak ugotować bigos

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego bigosu mojej Mamy. 
Nasz rodzinny przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy a jedynie kilkudniowego, cierpliwego gotowania i schładzania. 
Z czystym sumieniem przyznaję, że jest pyszny. U nas bigos gotujemy jeden a potem dzielimy go między trzy domy, mojej Mamy, mojej siostry i nasz oczywiście. Ilość kapusty i mięsa jest dość duża, ale zasada jakiej zawsze trzymaliśmy się przy bigosie, to dwa razy więcej kapusty niż mięsa. 
Używamy mięsa mieszanego, nie może zabraknąć w nim wędzonego boczku. Nie żałujemy suszonych grzybów i wędzonych śliwek

Polecam Wam ten przepis, jeszcze nigdy nas nie zawiódł :) 




Bigos domowy

Bigos składniki:
  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg mięsa wieprzowego (do wyboru lub kilka rodzajów: żeberka, schab karkowy, szynka,)
  • 1 kg mięsa wołowego (szponder, ligawa)
  • 0,5 kg surowego boczku wędzonego 
  • ok. 0,3 kg słoniny jeśli pozostałe mięsa są chude, jeżeli są tłuściejsze słoniny nie dodajemy.
  • 25 gr suszonych śliwek (wędzonych bez pestek)
  • 20 gr suszonych grzybów (u mnie borowiki) 
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć odstawić na ok. 30 min. 
  2. Do dużego garnka z grubym dnem włożyć na dno słoninę. Odcisnąć kapustę z nadmiaru soku.  Do garnka włożyć połowę kapusty, następnie mięso a na nie pozostałą połowę kapusty. Dodać śliwki i namoczone grzyby. Przecedzić wodę z moczenia grzybów i wlać ją do garnka. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 1,5 h. Zamieszać. 
  3. Wystawić w chłodne miejsce na noc. 
  4. Następnego dnia gotować ponownie na małym ogniu przez 1,5 -2 h. Mieszać od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił. Na noc odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wystawimy bigos na dwór a on w nocy zamarznie, wpłynie to korzystnie na smak potrawy. 
  5. Ostatniego dnia ponownie zagotować bigos, wlać szklankę wina, dokładnie wymieszać i gotować ok. 1h. 
Gotowy bigos pięknie pachnie i ma ciemno brązową barwę. 

Smacznego. 










2 komentarze:

  1. Bigosik, kochany bigosik... Nie ma bez niego świąt, on jest nieśmiertelny i przywołuje wszystkie wspomnienia z dawnych lat i członków rodziny, którzy odeszli... Moja babcia robiła cudowny.
    Kochajmy bigos! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. :)Staropolskie danie obowiązkowe na święta:) dodaje tez kilka ziaren jałowca:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...