10.11.13

Piernik czekoladowy z musem jabłkowym


Idealny, wilgotny piernik o pięknym zapachu i kolorze. Do upieczenia go nie potrzeba miksera, wystarczy kuchenna rózga i szeroki, duży garnek. 







Piernik kakaowy
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 2 jajka (L) 
  • 1/2 szklanki musu z jabłek*
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (siekanych) 
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W dużym szerokim garnku (ważne żeby garnek był duży, całe ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać
  2. Do garnka dodać przyprawę piernikową i mus z jabłek, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez ok. 1 min do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw. 
  3. Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao, a następnie mleko i ,,rozbełtane" jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi
  4. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z solą i orzechami, dokładnie wymieszać. 
  5. Ciasto przelać do foremki, u mnie jednorazowa w kształcie gwiazdy. 
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 45-50 min, piec do ,,suchego patyczka". 
*Mus jabłkowy:
  • 3-4 jabłka deserowe
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. 
  2. W garnuszku, pod przykryciem dusić jabłka z dodatkiem cynamonu i soku z pomarańczy. Na małym ogniu ok 20-30 min, aż do momentu kiedy jabłka w większości rozpadną się i powstanie jednolita masa. 
  3. Jeśli uznamy, że mus jest zbyt rzadki należy odkryć garnek i na dużym ogniu gotować go jeszcze ok. 5 min, mieszać aby jabłka się nie przypaliły. 
Taki mus z jabłek może służyć jako nadzienie do szarlotki lub dżem. 

Smacznego. 








Jeśli nie chcecie bawić się w robienie domowej przyprawy do pierników, polecam tę mieszankę do kupienia w GrillSklep.pl 









6 komentarzy:

  1. chyba pyszniejszego nie można sobie wyobrazić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik wygłąda super apetycznie, już mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki czas przed swiętami należy upiec piernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik można upiec na nawet 3 dni przed świętami i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku. Ciasto jest miękkie i wilgotne, więc nie musi ,,leżakować" przez dłuższy czas.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...