Idealny, wilgotny piernik o pięknym zapachu i kolorze. Do upieczenia go nie potrzeba miksera, wystarczy kuchenna rózga i szeroki, duży garnek.
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki sztucznego miodu
- 1 szklanka mleka (2%)
- 2 jajka (L)
- 1/2 szklanki musu z jabłek*
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (siekanych)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W dużym szerokim garnku (ważne żeby garnek był duży, całe ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać.
- Do garnka dodać przyprawę piernikową i mus z jabłek, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez ok. 1 min do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw.
- Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao, a następnie mleko i ,,rozbełtane" jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi.
- Do masy wsypać mąkę wymieszaną z solą i orzechami, dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki, u mnie jednorazowa w kształcie gwiazdy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 45-50 min, piec do ,,suchego patyczka".
*Mus jabłkowy:
Smacznego.
- 3-4 jabłka deserowe
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sok z 1/2 pomarańczy
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
- W garnuszku, pod przykryciem dusić jabłka z dodatkiem cynamonu i soku z pomarańczy. Na małym ogniu ok 20-30 min, aż do momentu kiedy jabłka w większości rozpadną się i powstanie jednolita masa.
- Jeśli uznamy, że mus jest zbyt rzadki należy odkryć garnek i na dużym ogniu gotować go jeszcze ok. 5 min, mieszać aby jabłka się nie przypaliły.
Smacznego.
Jeśli nie chcecie bawić się w robienie domowej przyprawy do pierników, polecam tę mieszankę do kupienia w GrillSklep.pl |
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńchyba pyszniejszego nie można sobie wyobrazić!
OdpowiedzUsuńPiernik wygłąda super apetycznie, już mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńjaki czas przed swiętami należy upiec piernik
OdpowiedzUsuńPiernik można upiec na nawet 3 dni przed świętami i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku. Ciasto jest miękkie i wilgotne, więc nie musi ,,leżakować" przez dłuższy czas.
UsuńPiernik zajebisty:-D
OdpowiedzUsuń