W związku z tym, że ostatnio upiekłam olbrzymią ilość tortów bezowych, miałam w domy kilkadziesiąt żółtek i żadnego pomysłu na ich wykorzystanie. Te rogaliki pozwoliły mi na zagospodarowanie niewielkiej ilości moich żółtkowy zapasów, ale zawsze to coś.
Do nadzienia użyłam kupnej masy marcepanowej i mlecznej czekolady. Rogali są pyszne, pachnące i bardzo słodkie.
Polecam na podwieczorek, ze szklanką mleka :)
Drożdżowe rogaliki z marcepanem lub czekoladą
Składniki:
- 20 gr drożdży świeżych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka (2%)
- Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią spożywczą. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i nieprzewiewne miejsce.
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 120 gr masła
- 1 szklanka mleka (2%)
- 200 gr masy marcepanowej
- 100 gr czekolady mlecznej
- Mleko wlać do garnuszka, postawić na ogniu, zagrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Gorące mleko zdjąć z ognia od razu wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać masło i ponownie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić.
- W misie miksera umieścić mąkę i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego lub wyrabiać ręką. Stopniowo (cały czas wyrabiając) wlewać ciepłe mleko z cukrem i masłem, na koniec dodać ,,rozkłócone" żółtka, cały czas wyrabiać na średnich obrotach aż do chwili kiedy ciasto będzie aksamitne i zwarte. Powinno odchodzić od ścianek naczynia i od ręki potrwa to ok. 7-8 min.
- Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania ok. 1-1,5 h.
- W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować marcepan. Między dwoma kawałkami foli spożywczej rozwałkować marcepan na koło. Powierzchnia masy marcepanowej powinna być nieco mniejsza niż ciasto (jak na zd.)
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (najlepiej oprószyć rękę mąką).
- Na posypany mąką blat lub stolnicę wyłożyć ciasto, zagniatać przez chwilę, zaginając brzegi do środka. Cisto powinno być zwarte i bardzo przyjemne do wyrabiania.
- Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 części. Dwie chowamy do misy, przykrywamy folią a pozostałą wałkujemy (jeśli to konieczne, delikatnie podsypując mąką).
- Z ciasta powinien powstać ok 30 cm. placek. Na środku kładziemy marcepan, ostrym nożem kroimy na 8 części. Każdy kawałek marcepanowego trójkąta przesuwamy na szerszy koniec i zwijamy rogalik, zaczynając od szerszego końca.
- Końce rogalika zwijamy palcami, formujemy półksiężyc, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy bo ciasto rośnie.
- Blachę przykrywamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika ok. 10-15 min.
- W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi dwiema częściami ciasta.
- Masę marcepanową można zastąpić czekoladą lub połączyć oba składniki.
- Na szerszym końcu układamy 1-2 kawałki czekolady i zwijamy jak wyżej.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 oC (termoobieg).
- Rogaliki pieczemy 15 - 18 min do zbrązowienia. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego.
Zgadzam się z Tobą z ciepłym mleczkiem idealne na podwieczorek :) Porywam te z marcepanem ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na rogaliki :)
OdpowiedzUsuńświetne rogaliki, z chęcią bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuń