23.4.14

Muszle nadziewane szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym







Muszle nadziewane szpinakiem, ricottą w sosie pomidorowym 

Składniki:
  • 200 gr świeżego szpinaku
  • 250 gr sera ricotta
  • 250 gr makaronu muszle (u mnie Conchiglioni Nr 55 Lubelli)
Na sos pomidorowy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka (240 ml) pomidorów krojonych w sosie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Świeżo mielony czarny pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:

Makaron obgotować przez 7 minut, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

Przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzać oliwę, wsypać sól, pieprz i cukier zamieszać. Do przypraw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko zamieszać (uważać żeby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje), wlać pomidory, dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień i bez przykrycia gotować sos przez ok. 5-7 min. Mieszać. Zdjąć z ognia odstawić. 

Szpinak dokładnie umyć, sparzyć. Do garnka włożyć czysty szpinak, zalać wrzątkiem przykryć i zostawić na 5 min. Zamieszać aby wszystkie liście zmiękły. Odcedzić, wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić do ostygnięcia. 

W misce umieścić posiekany szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. 
Przy pomocy łyżeczki, napełniać makaronowe muszle nadzieniem. 
Przygotować płaskie, żaroodporne naczynie, na spód wyłożyć połowę sosu pomidorowego, poukładać muszle, dość ścisło, jedna obok drugiej. Na wierzch wyłożyć pozostały sos. 
Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez ok 25 min. 

Podawać gorące posypane startym serem pecorino lub parmezanem. 

Smacznego. 











3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...