9.4.14

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, absolutna klasyka. Znamy je i lubimy chyba wszyscy. 
Można podać je z cukrem i śmietaną, albo tak jak ja ze słonym twarożkiem. Popularne są również placki ziemniaczane z gulaszem tz. ,,placki po węgiersku". Pyszne w każdej z wielu postaci. 

Polecam. 





Placki ziemniaczane


Naczynie: patelnia
  • 0,5 kg obranych ziemniaków (najlepsze są stare, mączne, młode mają zbyt dużo wody) 
  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 średnia cebula 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sól
  • Olej do smażenia 
Przygotowanie placków:
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
      Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju.
        Do tartych ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto. 
          Dużą łyżką nakładamy masę na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. 
            Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

            Podajemy na ciepło na słodko lub słono. Ja najbardziej lubię placki z ze *słonym twarożkiem. 

            *Słony twarożek:
            • 1 opakowanie serka Bieluch
            • 1 mała cebula drobniutko pokrojona (czerwona lub biała)
            • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
            • kilka listków mięty lub melisy drobniutko posiekanych
            • sól i biały pieprz do smaku 
            1.     Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić na 20 min ,,do przegryzienia". Gotowe :) 



            Smacznego. 


            Słony twarożek 

            Brak komentarzy:

            Prześlij komentarz

            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...