11.4.14

Placki bananowe z truskawkami

Pyszne, lekkie placuszki bananowe z truskawkami, idealne na śniadanie lub podwieczorek. 
Truskawki można zastąpić borówkami lub malinami, również mrożonymi. 
Placuszki posypujemy cukrem pudrem, dla chętnych cukier puder mieszamy ze szczyptą mielonego cynamonu, albo polewamy je słodką śmietaną. 
Polecam. 






Placki bananowe z truskawkami

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka (2%)
  • 1 jajko
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 4-5 truskawek pokrojonych w półplasterki 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • olej lub klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania

Banana rozgnieść widelcem na papkę. Truskawki umyć, pokroić na średniej grubości półplasterki. 

W misce połączyć mąkę, cukier i sól, zamieszać. 
Do suchych składników wlać mleko, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby nie było w cieście żadnych grudek. Do ciasta dodać jajko i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić rozgniecionego banan i mieszać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto. Na koniec wrzucić pokrojone truskawki, zamieszać. 

Na patelni rozgrzać olej lub *masło klarowane 
Na gorący tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki, smażyć po 2-3 min z każdej strony na średnim ogniu. 

Usmażone placuszki odkładać na na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.  
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. 

Smacznego. 

*Masło klarowane: do smażenia używamy tylko masła klarowanego bo jego temperatura ,,palenia" jest znacznie wyższa niż zwykłego masła z białkiem. 



























4 komentarze:

  1. ale pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś w naszym stylu, moje dzieci uwielbiają każde placki

    OdpowiedzUsuń
  3. Z truskawkami jeszcze nie jadłem, ale same placuszki bananowe już tak :) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...