3.4.14

Żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie. Zakwas kupiony w sklepie jest nieco kwaśniejszy od tego zrobionego w domu, tak jest u mnie. Nie wlewajcie od razu całej przygotowanej porcji do garnka, podzielcie ją na dwie części i najpierw próbujcie zanim dodacie kolejną część zakwasu. Może się okazać, że lubicie żurek, nieco mniej kwaśny. 

Polecam. 






Żurek wielkanocny 

Składniki:
  • 3 średnie marchewki 
  • 2 średnie pietruszki
  • średnia cebula
  • 1/4 niewielkiego selera
  • 3 białe surowe kiełbasy (ok. 300 gr)
  • 3-4 kawałki suszonych borowików
  • 1/4 wrzątku 
  • 3 l wody 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 ziarna angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki żurku (domowego lub ze sklepu)
  • 1 łyżka majeranku otartego 
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • Jajka ugotowane na twardo (połowa na osobę lub wedle uznania)
Sposób przygotowania:

Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki. Natkę związać nicią w węzełek. 

Do garnka włożyć włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe), zalać wszystko ok. 3 l wody. Grzyby wyjąć z wody w której się moczyły i dodać do garnka. Przez bardzo gęste sitko przecedzić do garnka wodę z moczenia grzybów (uważać aby nieczystości z dna naczynia nie dostały się do zupy), przykryć. Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 15 min. 
Kiełbasę nakłuć patyczkiem do szaszłyków lub widelcem w kilku miejscach, żeby w czasie gotowania nie popękała. 
Do gotujących się warzyw włożyć białą kiełbasę i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 min. Spróbować i ew. doprawić solą. 
Kiedy warzywa będą miękkie a kiełbasa ugotowana, do zupy wlać najpierw połowę żurku, zamieszać spróbować, następnie jeśli to konieczne wlać pozostały żurek, wsypać majeranek, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze ok 5-7 min. 

Gotowy żurek przecedzić przez sito. 
W szklanym naczyniu (kubku, szklance, miseczce), umieścić śmietanę, wlać do niej trochę gorącego żurku, dokładanie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie śmietanę wlać do żurku, zamieszać. 

Białą kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na plasterki.  Wrzucić do zupy lub bezpośrednio układać na talerzu i zalewać gorącą zupą. 

Jajka ugotować na twardo. Pokroić na 4 części. 

Na talerzu kłaść dwa kawałki jajka, porcję białej kiełbasy i zalewać gorącym żurkiem

Ja posypuję żurek odrobiną świeżej rzeżuchy, ale można posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego. 








<< Mazurek wielkanocny >>

<<Mazurek orzechowy z daktylami i bezą>>
<<Schab pieczony ze śliwką>>
<<Polędwica wieprzowa pieczona ze śliwką >>


Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Zrobię taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Piszesz, że sklepowy zakwas jest kwaśniejszy od domowego i rzeczywiście - często żurek na domowym zakwasie "poprawiam" jeszcze kwaskiem cytrynowym. Lubię taki mocno orzeźwiający, pieprzny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, już mi ślinka leci :)
    Mam jedno pytanie dotyczące przepisu. Mówisz, że śmietanę rozmieszać w szklanym naczyniu z gorącym żurkiem. Ja tę czynność przeważnie wykonuję w kubku, z jakiegoś porcelitu lub czegoś takiego.
    Czy to szklane naczynie ma znaczenie, czy napisałaś tak przypadkiem?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być kubek, miseczka albo talerz. Ja zawsze rozrabiam śmietanę z zupą w szklanej misce, ale wiem, że każdy robi to w innym ,,naczyniu" dlatego właśnie tak napisałam. Ważne żeby śmietanę ,,zahartować" przed wlaniem do garnka.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...