15.4.12

Grillowany kurczak Jerk

Znakomity kurczak w ostrej marynacie. Wyszedł soczysty z chrupiącą skórką. Do przygotowania takiego kurczaka grill musi być wyposażony w przykrywę, bardzo pomocny jest również wbudowany termometr (odpowiednia temperatura grillowania jest bardzo ważna). Jeśli macie wybór użyjcie brykietów, dłużej trzymają wysoką temperaturę. Drewienka do wędzenia sprawiają, że zapach, jaki rozchodzi się w czasie grillowania i smak mięsa, są fantastyczne. 

Gorąco polecam!



Kurczak JERK


Składniki:

  • 4 - 6 udek z kurczaka 
Marynata:
  • 125 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 pęczek dymki
  • 3 małe papryczki chili (bez ogonków i pestek)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej białej gorczycy
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
Przygotowanie marynaty i mięsa:
  1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować (ok. 1,5 min) 
  2. Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i skóry. Ostrym nożem ponacinać wierzch (w kratkę). 
  3. Mięso umieścić w głębokim szklanym naczyniu. Polać marynatą. Przykryć naczynie i wstawiać do lodówki na 12-15 h. 
  4. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i odłożyć na ok. 30 min. 
  5. Marynatę przelać do garnka, zagotować i gotować jeszcze chwilę (ok. 30 sek). Przelać do naczynia, będziemy nią smarować mięso w czasie grillowania. 
Kurczak w marynacie
Przygotowanie grilla:
  1. Drewienka do wędzenia włożyć do miski z wodą na min. 30 min przed grillowaniem. 
  2. Brykiety ułożyć na jednej połowie paleniska, podpalić. Kiedy będą pokryte szarym pyłem i żarem a nie będą się paliły, wkładamy kratkę do grillowania i na połowie, pod którą nie ma brykietów, kładziemy kawałki kurczaka skórą do góry, smarujemy marynatą. Zamykamy pokrywę grilla (odpowiednia temperatura to ok. 200 oC). 
  3. Kurczaka grillujemy 40 min. (staramy się nie unosić pokrywy zbyt często, obniża to temperaturę)
  4. 20 min przed końcem grillowania, przekładamy kurczaka skórą do dołu. Jeśli uznamy, że czas pieczenia był za krótki i mięso jest zbyt różowe, pozostawiamy kurczaka jeszcze na kolejne 10 min pod przykryciem
Gotowe mięso jest upieczone i soczyste, skórka zrumieniona, ale niespalona. 

Smacznego!







Przepis pochodzi z książki

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Ale mam teraz ochotę na grilla...

    OdpowiedzUsuń
  2. już grillujesz? no tak, pogoda nawet się trafiła.
    kurczak pyszny. wyrazisty, ostry smak. i z grilla. a ja lubię grillowane ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...