Ostatni już przepis z wielkanocnego stołu. Nasz ulubiony schab ze śliwką. Z pewnością, wszyscy znacie świetnie to danie. Oto moja wersja tego schabu. 
Polecam!
Schab pieczony ze śliwką
Składniki: 
Schab jest równie pyszny na zimno, jako domowa wędlina.
Smacznego!
- 1 kg schabu środkowego
 - 100 g śliwek wędzonych
 - 2 łyżki majeranku (otartego)
 - 1 łyżka papryki ostrej
 - 3 średnie ząbki czosnku
 - 2 łyżki masła
 - Sól
 - Pieprz
 
- Schab myjemy. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń'' o szerokości ok. 2,5 cm, uważamy aby nie przeciąć mięsa na całej długości. Do rozcięcia wsypujemy 2 łyżeczki soli. Następnie przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu.
 - Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, papryk a na koniec majerankiem.
 - Tak przygotowany schab odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
 - Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, kładziemy na nim 2 łyżki masła. Rękaw zawiązujemy z obydwu stron, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i w zamkniętym, zostawiamy mięso (cały czas w rękawie) na kolejne 30 min.
 - Wyjmujemy, otwieramy rękaw, odlewamy do szklanego naczynia powstały w czasie pieczenia sos. Mięso kroimy w plastry.
 
Schab jest równie pyszny na zimno, jako domowa wędlina.
Smacznego!


luuuubię!
OdpowiedzUsuńjeszcze do tego sos śliwkowy..na bazie czerwonego wina.
Ooooo taki koniecznie muszę zrobić:)
UsuńAle pysznie wygląda :).
OdpowiedzUsuńPiękny, widać, że jest soczysty :)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie z toba
UsuńBardzo ładnie wygląda i gratulacje za wybór "materiału" delikatne przerosty ja robię bardzo podobnie ale nie używam rękawa
OdpowiedzUsuńpozdr
Zrobiłem schab wg tego przepisu, wyszedł bardzo soczysty i kruchy ale za słony. Wsypałem tylko jedną łyżeczkę w rozcięcie a i tak był za słony. 2 łyżeczki to stanowcza przesada.
OdpowiedzUsuńIlość przypraw zdecydowanie trzeba dopasować do swoich upodobań, my lubimy słone potrawy, więc można zmniejszyć jej ilość :)
UsuńChciałem tylko podkreślic, że bardzo ładnie wygląda. Zastanawia mnie kolor skórki bo pieczony w folii a tak ładnie wygląda. Ale pewnie to te przyprawy mają wpływ na taki jego wygląd
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda że na schabie tworzy się coś w rodzaju warstwy przypraw. Daję dużo majeranku i papryki, które w trakcie upieczenia ciemnieją i stąd taka ,,skórka" która jest jednak miękka a nie spieczona.
Usuń