17.5.12

Babka jogurtowa z syropem cytrynowym






Babka jogurtowa
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka (L)
  • Skórka otarta z 2 średnich cytryn
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • Cukier waniliowy
Na syrop cytrynowy:
  • Sok z 2 cytryn 
  • ok. 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 170 oC.
  2. Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  3. Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  4. Mąki i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.
  5. W misie miksera umieścić jogurt, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, zmiksować.
  6. Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
  7. Dodać olej i ponownie zmiksować (wolne obroty).
  8. Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać syropem cytrynowym.


Syrop cytrynowy:
  1. Sok i cukier umieszczamy w garnuszku i na średnim ogniu gotujemy tak długo, aż lekko zgęstnieje. Pamiętamy o mieszaniu.
  2. Przestudzonym syropem polewamy zimne ciasto.


Smacznego!













7 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! Lubię takie babki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Jest też bardzo łatwa do zrobienia, więc same +++++:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie ładne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie wilgotne babki lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Ogólnie babki to moja pięta Achillesa, ale się nie poddaję i próbuję nowych przepisów :) Ten wygląda, jakby bardzo chciałby być przez mnie wypróbowany ;)

    Bardzo interesujący stosik w tle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To trzymam kciuki, kiedyś wreszcie musi się udać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, i ten sosik mmmmmmm... ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...