27.6.12

Sałatka Caprese


Wczoraj, na krótki moment przestało padać i wyszło słońce, od razu nabrałam olbrzymiej ochoty na sałatkę caprese. Szczęśliwie moje awokado, przestało przypominać kamień a zrobiło się maślane i pyszne. 
Polecam, może chociaż trochę przypomnimy sobie włoski klimat. U nich podobno jest 40 oC., szczęściarze:)))





Sałatka Caprese

Składniki dla jednej głodnej lub dwóch osób na przystawkę:
  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Kilka łyżek octu balsamico
  • Garść porwanych listów bazylii
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz (czarny)
Sposób przygotowania:
  1. Awokado kroimy na pół (ze skórą), w pestkę wbijamy ostrze noża (nie czubek) , przekręcamy, aby wyjąć pestkę.
  2. Zdejmujemy skórę, jeśli awokado jest dojrzałe skórę zdejmiemy palcami, jeśli nie, przyda się obieraczka lub nóż.
  3. Awokado kroimy w średniej grubości plasterki.
  4. Pomidora myjemy i kroimy w plastry
  5. Mozzarellę wyjmujemy, wodę wylewamy i również kroimy w plastry.
  6. Bazylię wiemy na kawałki.
  7. Układamy na dużym talerzu: mozzarellę, pomidory, awokado, i porwane listki mięty. Przed samym podaniem polewamy oliwą i octem balsamico. 
Podajemy np. z bagietką.

Smacznego!!!










5 komentarzy:

  1. Doroto! jak prosto i smakowicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie. Juz czuje ten zapach, i już widze siebie oczami wyobraźni, z nożem i widelcem, przed tym talerzem.
    Dzięki za inspierację.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...