1.6.12

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Trochę inna wersja młodej kapusty z koperkiem, wegetariańska.
Zachęcam, spróbujcie:)



Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem


Składniki:
  • 2 młode kapusty 
  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 
  • 1 duży pęczek koperku 
  • Sól 
  • Pieprz 
Na zasmażkę:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki 
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę oczyścić ze zbędnych liści, umyć, poszatkować cienko, posolić, odstawić. 
  2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, drobno pokroić w kostkę. 
  3. Koperek drobno posiekać. 
  4. Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać ok. 3/4 szklanki wody, przykryć, zagotować. 
  5. Gotować, mieszając do chwili, kiedy kapusta zmięknie i zdecydowanie zmniejszy objętość. 
  6. Wrzucić pokrojone pomidory, połowę koperku i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min. 
Zasmażka:
  1. Na patelni rozgrzać masło, na gorące wrzucić mąkę, dokładnie wymieszać i na minimalnym ogniu pozwolić aby mąka smażyła się 2 min. Następnie wlać na patelnię kilka łyżek sosu z gotującej się kapusty, zamieszać, aby nie powstały grudki. 
  2. Wlać do kapusty i dokładnie zamieszać. Gotować całość jeszcze kilka minut. Wyłączyć. 
Znakomity dodatek do grillowanych mięs, lub jako samodzielne danie.
Smacznego!










3 komentarze:

  1. Jeszcze nie próbowałam z pomidorami, ale w tym tygodniu mam dużo kapuścianych planów, więc może akurat wcisnę gdzieś taki przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna! Zrobiłam na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...