24.11.12

Śledzie w sosie francuskim




Marzyłam już o śledziach:) Od kiedy pojawiły się choinkowe ozdoby a w sklepach coraz częściej słychać świąteczną muzykę, jak ,,pies Pawłowa" popędziłam do lodówki ze śledziami. Kupiłam największą jaką znalazłam paczkę, zawsze korzystam z tych w zalewie olejowej, bo są delikatniejsze niż z octu. Polecam.



Śledzie we francuskim sosie musztardowym

Składniki:
  • 400 g śledzi w oleju, typu Matias 
  • 2 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej 
  • Pieprz świeżo mielony 

Sposób przygotowania
  1. Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki.
  2. Musztardę, jogurt i majonez wymieszać razem, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić. 
  3. Cebulę posiekać drobno, posolić, odstawić na 10 min. Odcisnąć nadmiar soku w papierowy ręcznik. 
  4. W szklanym naczyniu wymieszać dokładnie: śledzie, sos i cebulę. 
Najsmaczniejsze są następnego dnia, kiedy troszkę poleżą w chłodnym miejscu.

Pyszne z ciemnym
 razowym chlebem :-) 

Smacznego!











3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...