Z okazji Dnia Mamy życzę Wam Drogie Mamy i sobie również, wielu wspaniałych chwil, ciszy i odpoczynku przy filiżance ulubionej kawy ;)
Espresso z kardamonem
Składniki na 2 filiżanki:
- 4 kwiatki kardamonu
- 4 łyżeczki kawy mielonej
- woda
Sposób przygotowania:
Ziarenka kardamonu rozgnieść dokładnie w moździerzu. Kawę i kardamon umieścić na sitku zaparzacza, wlać odpowiednią ilość wody (nieco więcej niż potrzeba na 2 filiżanki). Zakręcić zaparzacz, ustawić na małym ogniu, zaparzyć kawę. Nie gotować, kiedy cały płyn znajdzie się w dzbanku natychmiast zdjąć z ognia.
Podawać w filiżankach do espresso, dla chętnych z cukrem i kostką gorzkiej czekolady.
_______________________________________________________________
Caffe Frappe
Składniki na 2 duże szklanki:
- 4 łyżki dobrej kawy rozpuszczanej
- 3 łyżki cukru białego lub 4 cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 szklanki zimnej wody
- kostki lody
Sposób przygotowania:
Kawę, mleko w proszku i cukier, umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Wlać wodę i ponownie zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlać do szklanek, dodać kostki lody.
Podawać ze słomką.
Składniki na 1 szklankę:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Ubijamy mleko na sztywno. Parzymy mocną kawę, wlewamy ją do dzbanuszka.
Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewamy ubite mleko do wysokości 3/4 szklanki. Delikatnie przechylamy szklankę i po ściance, małym strumieniem wlewamy kawę. Powinny powstać trzy warstwy, na przemian mleka i kawy.
Podajemy posypane kakao lub czekoladą.
Składniki na 2 duże i 4 małe filiżanki:
4 łyżeczki kawy
woda do zaparzenia
2 żółtka
4 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z żółtek i cukru pudru przygotowujemy kogel-mogel. Najlepiej zrobić do przy pomocy ręcznego miksera, ubijamy składniki do chwili kiedy powstanie jasna, puszysta masa.
Parzymy kawę, wlewamy do filiżanek, na wierzchu kładziemy 2 łyżeczki kogla-mogla.
Nie podajemy cukru, kawa będzie wystarczająco słodka.
Nie podajemy cukru, kawa będzie wystarczająco słodka.
Ostatnia propozycja nader interesująca - takiej kawy jeszcze nie piłem :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, smakuje trochę jak kawa z waniliowymi lodami, ale nie jest zimna. Pyszna, mocna i słodka :)
Usuńsuper, tylko pozazdrościć efektów :) ja szczególnie uwielbiam takie latte, a że mój saeco robi je dosłownie za jednym dotknięciem przycisku to później tylko pozostaje zrobić jakiś finezyjny wzór na piance :)
OdpowiedzUsuń