26.5.14

Kawa na 4 sposoby z okazji Dnia Mamy



Z okazji Dnia Mamy życzę Wam Drogie Mamy i sobie również, wielu wspaniałych chwil, ciszy i odpoczynku przy filiżance ulubionej kawy ;) 




Espresso z kardamonem


Składniki na 2 filiżanki:
  • 4 kwiatki kardamonu
  • 4 łyżeczki kawy mielonej
  • woda 
Sposób przygotowania:
Ziarenka kardamonu rozgnieść dokładnie w moździerzu. Kawę i kardamon umieścić na sitku zaparzacza, wlać odpowiednią ilość wody (nieco więcej niż potrzeba na 2 filiżanki). Zakręcić zaparzacz, ustawić na małym ogniu, zaparzyć kawę. Nie gotować, kiedy cały płyn znajdzie się w dzbanku natychmiast zdjąć z ognia. 
Podawać w filiżankach do espresso, dla chętnych z cukrem i kostką gorzkiej czekolady. 

Do kawy dodajemy 2-3 szczypty miałkiego kardamonu

_______________________________________________________________




Caffe Frappe

Składniki na 2 duże szklanki: 
  • 4 łyżki dobrej kawy rozpuszczanej 
  • 3 łyżki cukru białego lub 4 cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mleka w proszku 
  • 3 szklanki zimnej wody 
  • kostki lody 
Sposób przygotowania: 

Kawę, mleko w proszku i cukier, umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Wlać wodę i ponownie zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlać do szklanek, dodać kostki lody. 
Podawać ze słomką. 






_________________________________________________________________




Latte Macchiato

Składniki na 1 szklankę:
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:
Ubijamy mleko na sztywno. Parzymy mocną kawę, wlewamy ją do dzbanuszka. 
Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewamy ubite mleko do wysokości 3/4 szklanki. Delikatnie przechylamy szklankę i po ściance, małym strumieniem wlewamy kawę. Powinny powstać trzy warstwy, na przemian mleka i kawy. 

Podajemy posypane kakao lub czekoladą. 






_________________________________________________________________



Kawa z koglem moglem

Składniki na 2 duże i 4 małe filiżanki:

4 łyżeczki kawy 
woda do zaparzenia
2 żółtka
4 łyżeczki cukru pudru 

Sposób przygotowania:

Z żółtek i cukru pudru przygotowujemy kogel-mogel. Najlepiej zrobić do przy pomocy ręcznego miksera, ubijamy składniki do chwili kiedy powstanie jasna, puszysta masa. 
Parzymy kawę, wlewamy do filiżanek, na wierzchu kładziemy 2 łyżeczki kogla-mogla. 
Nie podajemy cukru, kawa będzie wystarczająco słodka. 







3 komentarze:

  1. Ostatnia propozycja nader interesująca - takiej kawy jeszcze nie piłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, smakuje trochę jak kawa z waniliowymi lodami, ale nie jest zimna. Pyszna, mocna i słodka :)

      Usuń
  2. super, tylko pozazdrościć efektów :) ja szczególnie uwielbiam takie latte, a że mój saeco robi je dosłownie za jednym dotknięciem przycisku to później tylko pozostaje zrobić jakiś finezyjny wzór na piance :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...