13.5.14

Mus malinowy


Delikatny mus malinowy ze świeżych malin. To moja propozycja na Dzień Matki. Jako matka, bardzo polecam, jest pyszny :) 




Mus malinowy

Składniki:
  • ok. 10 podłużnych biszkoptów 
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki malin (+ 1 szklanka do przybrania) 
  • 3/4 szklanki cukru (lub nieco mniej jeśli maliny są słodkie, moje były dość kwaśne)
  • 500 ml. śmietany kremówki (30%) 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • Sok wyciśnięty z cytryny (średniej, ok. 4 łyżek)
Sposób przygotowania:

Formę o wymiarach ok. 23x23 cm, posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. 

W szklanej miseczce umieścić żelatynę, wlać sok z cytryny, odstawić. Proszek wchłonie sok i zmięknie. 

Biszkopty zmiksować w malakserze lub tłuczkiem do ziemniaków pokruszyć na drobne okruchy. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. 
Wylepić dno formy. Odstawić. 

Maliny zmiksować, przepuścić przez gęste sito, tak aby powstał czysty mus bez pestek (pestki wyrzucić). 
W garnuszku połączyć mus z cukrem. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści i całość zacznie delikatnie bulgotać, dodać namoczoną żelatynę. Podgrzewać i mieszać przez ok. 2 min, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu zamieszać. 

W misie miksera ubić kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Ubijamy do chwili, kiedy na śmietanie zaczną pojawiać się wyraźne ślady miksowania. 
Przy pomocy kuchennej łopatki łączymy bitą śmietanę z zimnym musem malinowym, mieszamy dokładnie, powinna powstać jednolita masa. 

Malinowy mus wykładamy na przygotowany spód z biszkoptów i wstawiamy do lodówki na min. 2 h lub na całą noc. 

Wyjmujemy delikatnie z formy, podnosząc za papier. Kroimy ostrym nożem na porcje, przybieramy świeżymi malinami. 

Smacznego. 









7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...