Jeśli zamierzamy pierogi mrozić, należy je najpierw całkowicie wystudzić. Pierogi do studzenia rozkładamy w płaskim naczyniu, żeby się nie posklejały, kiedy są już zupełnie zimne, pakujemy odpowiednie porcje do plastikowego pojemnika lub torebki na mrożonki.
Polecam.
Pierogi z truskawkami
Składniki na 20 pierogów:
- 300 gr truskawek
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok/3/4 szklanki wrzątku
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
- 3 l. wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżeczki masła
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, duże pokroić na 4 części, średnie na pól. Odstawić.
W misce umieścić mąkę i sól. Mieszając dodawać wodę, najlepiej mieszać widelcem lub na wolnych obrotach miksera ręcznego (końcówki w kształcie świdrów). Wodę dodawać stopniowo, powinno powstać gęste, klejące ciasto. Następnie jeśli trzeba dosypać nieco mąki (1-2 łyżki) i zagniatać ręką. Zagniatać i dosypywać mąkę do chwili, kiedy ciasto będzie miękkie, ale już nie będzie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
Stolnicę posypać cienko mąką i wyłożyć na nią ciasto, zagnieść. Rozwałkować na cienki placek, obracać i jeśli trzeba odrobinę podsypywać mąką, nie za dużo. Ciasto nie może być pokryte mąką.
Przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczką do ciastek wycinać kółka. Nadmiar ciasta zdjąć i odłożyć, zgnieciemy je i rozwałkujemy ponownie.
Na każdym krążku ciasta położyć dwie ćwiartki lub połówkę truskawki. Posmarować brzeg, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi kółka. Odkładać na lekko oprószoną mąką deskę do krojenia. Jeśli mamy do ulepienia dużo pierogów, te już gotowe przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychały.
Pozostałe ciasto zagniatamy krótko, rozwałkowujemy i postępujemy jak wcześniej.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Kiedy zacznie wrzeć wkładamy do niej kilka pierogów, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, czekamy aby znowu się zagotowała (nie przykrywamy garnka, pierogi gotujemy w otwartym), zmniejszamy płomień tak aby woda lekko bulgotała. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 1 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na durszlak, (możemy położyć na nich łyżeczkę masła i delikatnie potrząsając obtoczyć pierogi masłem, aby się nie posklejały). Do garnka wkładamy kolejną partię.
Pierogi podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane słodką śmietaną.
Smacznego.
Ale super, u mnie w domu nigdy się takich pierogów nie robiło niestety a chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń