Bardzo polecam.
Sernik truskawkowy na zimno
Składniki:
- 500 gr twarożku homogenizowanego
- 250 gr truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1/2 szklanki wrzątku
- 200 gr czekoladowych markizów
- 1 łyżka masła roztopiona
- Truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Małą tortownicę 20-24 cm posmarować roztopionym masłem i wysypać mąką. Odstawić. Dobrze jeśli tortownica jest rozpinana lub z wyjmowanym dnem.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
Truskawki zmiksować, lub rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z twarożkiem homogenizowanym.
Do twarożku truskawkowego wlać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić.
Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wlać do nich roztopione masło, krótko zmiksować.
Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszyć w misce, potłuc dokładnie wałkiem do ziemniaków. Wlać masło wymieszać widelcem.
Ciastka przełożyć do przygotowanej foremki, wylepić dno, najłatwiej robić to widelcem, ciastka będą bardzo lepiące. Odstawić.
Masę twarożkową zamieszać, wlać delikatnie do tortownicy na spód z ciastek.
Dobrze jest tortownicę umieścić na płaskim talerzu, wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 2-3 h lub przez noc.
Wyjąć sernik z lodówki, jeśli tortownica jest okrągła to ostrym nożem obrysować ciasto, rozpiąć obręcz i wyjąć sernik.
Jeśli mamy tortownicę z wyjmowanym dnem, delikatnie wypychamy dno do góry. Oprószyliśmy tortownicę mąką, więc sernik wyjdzie bez problemu, zachowując ładny karbowany brzeg.
Dekorujemy sernik świeżymi truskawkami.
Smacznego.
wyglada BOSKO !!!
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję, zniknęło w ekspresowym tempie :)
UsuńBomba, idealny na upały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Właśnie czegoś tak prostego i pysznego szukałam na urodziny synka!
OdpowiedzUsuńDla synka będzie idealne. Mój Tadzio pochłania w każdej ilości :)
UsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń