Polecam.
Jajka sadzone w grzance
Składniki dla 1 osoby:
- 2 kromki chleba tostowego (pszennego lub pełnoziarnistego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- Sól i pieprz
W kromkach wycinamy kwadraty, tak żeby powstało ,,okienko".
Na patelni rozgrzewamy masło, układamy chleb (kromki z dziurą) podsmażamy do zrumienienia, przekładamy na drugą stronę i w miejsce dziury wbijamy po jednym jajku. Lekko solimy.
Smażymy w zależności od upodobań, 2-3 min pod przykryciem powinny wystarczyć, aby białko się ścięło a żółtko było lekko płynne.
Jeśli lubimy dobrze ścięte jajka, po 2 min przewracamy kromki na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
Przekładamy na talerz. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy ciepłe z grzankami przygotowanymi z środka kromek.
Smacznego.
W jajkach smażonych z jednej strony, żółtko jest gęste, ale płynne. Zamoczona w nim grzanka jest pyszna :) |
Ja lubię całkowicie ścięte jajka, więc smażę je z dwóch stron. |
Kromki gotowe do smażenia |
fajny pomysł:) wykorzystam:D
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyna, bardzo lubię te grzanki :)
OdpowiedzUsuń