10.6.14

Jajka sadzone w grzance najłatwiejsze

Najłatwiejszy sposób na jajka sadzone, nie ma mowy żeby rozlały się po patelni. Szybko, niezawodnie i trochę inaczej niż zwykle. 

Polecam. 



jajka, jajka sadzone, jak zrobić jajko sadzone


Jajka sadzone w grzance 

Składniki dla 1 osoby:
  • 2 kromki chleba tostowego (pszennego lub pełnoziarnistego)
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól i pieprz 
Sposób przygotowania:

W kromkach wycinamy kwadraty, tak żeby powstało ,,okienko". 

Na patelni rozgrzewamy masło, układamy chleb (kromki z dziurą) podsmażamy do zrumienienia, przekładamy na drugą stronę i w miejsce dziury wbijamy po jednym jajku. Lekko solimy. 
Smażymy w zależności od upodobań, 2-3 min pod przykryciem powinny wystarczyć, aby białko się ścięło a żółtko było lekko płynne. 
Jeśli lubimy dobrze ścięte jajka, po 2 min przewracamy kromki na drugą stronę i smażymy przez chwilę. 

Przekładamy na talerz. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy ciepłe z grzankami przygotowanymi z środka kromek. 

Smacznego. 










jajka, jajka sadzone, jak zrobić jajko sadzone
W jajkach smażonych z jednej strony, żółtko jest gęste, ale płynne.
Zamoczona w nim grzanka jest pyszna :)  


jajka, jajka sadzone, jak zrobić jajko sadzone
Ja lubię całkowicie ścięte jajka, więc smażę je z dwóch stron. 
Kromki gotowe do smażenia 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...