Doskonałym dodatkiem do chińskich dań, jest świeża kolendra, więc jeśli ją lubicie, posypcie paczuszki listkami kolendry.
Polecam.
Kurczak w papierze ryżowym
Składniki:
- 500 gr piersi z kurczaka
- 3 grzyby MUN
- 100 gr pędów bambusa
- 2 cebulki dymki
- kawałek kapusty pekińskiej
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- 10-12 kawałków papieru ryżowego
- ok. 1 szklanka oleju do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 świeżego, tartego
Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce, wymieszać. Odstawić.
Kurczaka umyć, pokroić w małą kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, odstawić na ok.1 h.
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min, żeby zmiękły. Następnie osuszyć z wody i posiekać w drobne paseczki.
Kapustę posiekać na cienkie paski. Dymkę i szczypiorek posiekać drobno.
Pędy bambusa osączyć z zalewy, jeśli jest pokrojony na płatki, posiekać go w cienki paseczki.
Warzywa dodać do kurczaka w zalewie, wymieszać dokładnie.
Papier ryżowy położyć na blacie, delikatnie posmarować wodą (można zrobić to ręką, lub pędzlem kuchennym). Pod wpływem wody papier zmięknie.
Na środku każdego krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, zwijamy papier w paczuszkę. Odkładamy na drewnianą deskę.
Kiedy cały farsz został wykorzystany, rozgrzewamy we frytkownicy, woku lub głębokiej patelni, olej.
Olej powinien być bardzo gorący, delikatnie wkładamy po 2-3 paczuszki i smażymy na złoty kolor, po ok. 3 min na każdą stronę.
Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy gorące.
Smacznego.
Paczuszki smażymy na gorącym oleju. Nie musimy mieć woka czy frytkownicy, głęboka patelnia zupełnie wystarczy. |
Papier ryżowy smarujemy wodą z jednej strony. Szybko zrobi się miękki. |
W miękki papier zawijamy farsz z kurczaka i warzyw. Róbmy to delikatnie, papier ryżowy jest bardzo delikatny. |
pyszności, lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna przekąska, szczególnie dla miłośników chińszczyzny :)
Usuń