Kolejne ciasto - pewniak, łatwe i szybkie do zrobienia. Nie potrzebny jest mikser, wszystkie czynności można wykonać przy pomocy rózgi kuchennej.
Ciasto uwielbiane przez dzieci, ale i dorośli nim nie pogardzą :)
Polecam na letni deser. Mój synek uwielbia je na podwieczorek z mlekiem.
Ciasto jogurtowe z letnimi owocami
Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 3 jajka (L)
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C.
Prostokątną formę 23 x 33 cm (lub podobnej wielkości), wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki i rabarbar myjemy. Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. Duże truskawki dzielimy na Ļół, małe zostawiamy w całości. W misce łączymy rabarbar i truskawki ze skórką cytrynową, zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy delikatnie, odstawiamy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiewamy, odkładamy na bok.
Do dużej miski wlewamy jogurt grecki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Pojedynczo wbijamy jaka, dokładnie mieszamy.
Do masy wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie aby nie było grudek mąki, na koniec wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce (sok który wyciekła z truskawek również wlewamy na ciasto).
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 min, do suchego patyczka.
Studzimy na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Na koniec specjalna rekomendacja mojego męża. Ciasto po modyfikacjach z dużą ilością lukru i świeżych truskawek :) |
Mmm, wygląda pysznie :) Szczególnie w mężowej wersji ;)
OdpowiedzUsuńHm mnie wyszedł zakalec:/ a piekłam dużo dłużej ..,
OdpowiedzUsuńA czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to naprawdę ważne. To bardzo pewne ciasto tylko ważne żeby nie wyjmował składników prosto z lodówki
Usuń