16.6.14

Klopsiki wieprzowe z serem żółtym w sosie koperkowym

Proste i bardzo szybkie do przygotowania klopsiki z serem żółtym. Klopsiki są mięciutkie i delikatne, szczególnie lubiane przez dzieci. 
Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będzimy mieć obiad na kilka dni. Polecam. 





Klopsiki z serem żółtym w sosie 

Składniki:

  • 500 gr mielonej szynki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki sera żółtego 
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • Sól, pieprz
  • ok. 1/2 szklanki mąki do obtaczania klopsików 
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżeczki masła
  • ok. 1 szklanki rosołu lub 1/2 szklanki wody
  • Koperek 

Sposób przygotowania:

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody. 

W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie. 

Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać. 

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia. 

Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni. 
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny. 
Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami. 
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min. 
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy. 

Gotowe klopsiki posypujemy świeżym koperkiem. 
Podajemy z młodymi ziemniakami, kluskami lub kopytkami. 

Smacznego. 









By Niejadek Zjadł Obiadek

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...