Te placki od kilku tygodni królują na śniadaniowym stole mojego synka. Do tej pory robiłam je z borówkami amerykańskimi, ale od kiedy są już dostępne ,,prawdziwe" polskie jagody, placki są właśnie z nimi.
Jak w każdym przepisie na placki czy naleśniki, trzeba wypracować idealną gęstość ciasta. W tych plackach znajduje się dużo owoców, więc ciasto powinno być nieco rzadsze, niż to na placki z jabłkami.
Bardzo polecamy :)
Składniki:
- ok. 2 szklanek mleka (2%)
- ok. 3/4 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko (L)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 jabłka
- 4-5 dużych truskawek
- ok. 1/4 szklanki jagód lub borówek
- szczypta soli
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jabłko obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce.
Truskawki umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Jagody umyć.
W misce połączyć mąkę z połową mleka, dokładnie wymieszać (kuchenną rózgą), aby nie było w cieście żadnych grudek. Wbić jajko i ponownie dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste stopniowo dodawać mleko, często mieszając. Powinna powstać masa o konsystencji luźnej śmietany.
Do ciasta wrzucić wszystkie owoce i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką).
Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju (nie powinien być bardzo gorący, ale kiedy będziemy kłaść na nim placki powinien lekko ,,skwierczeć").
Placki smażymy ok. 1 min z każdej strony na średnim ogniu, powinny mieć złoty kolor.
Zaraz po usmażeniu odkładamy placuszki na ręczniki papierowe, aby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Porywam jednego:)
OdpowiedzUsuńBardzo zapraszam, robię zawsze duży talerz, z wierzchołkiem :)
Usuńnie dość, że mega apetycznie wyglądają, to tak pięknie podane, że ahh :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo,specjalnie dla dziecka, żeby i smakowało i wyglądało :)
Usuń