Wcześniej przygotować ciasto półkruche i trzymać je zamrożone (ja zamrażam ciasto na max 3 dni). Lemon curd również może kilka dni spędzić w lodówce.
Pieczenie ciasta i suszenie bezy zajmie nieco ponad 1 godz.
Polecam ten deser, jest naprawdę wyjątkowy :)
Tarta z cytrynowym kremem jagodami i bezową pianką
Składniki na ciasto półkruche:
- 120 gr zimnego masła
- 200 gr mąki krupczatki (ew. zwykłej mąki pszennej)
- 20 gr mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 szklanka lemon curd (z tego przepisu)
- ok. 3/4 szklanka jagód
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta
Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem. Dno tortownicy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce.
W malakserze zmiksować do chwili kiedy powstanie grudkowate ciasto, wtedy wlać sok z cytryny i miksować/siekać (ok. 1 min) do chwili kiedy z ciasta utworzy się jeden kawałek ciasta.
Jeśli nie mamy malaksera wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w średniej wielkości misce i posiekać specjalnym przyrządem lub rozcierać palcami aż powstanie a'la kruszonka, wtedy wlać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto.
Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno.
Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. lub max na 3 dni.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone.
Wyjąć z piekarnika, temperaturę w piecu zmniejszyć do 120 st.C.
Lekko przestudzić tartę.
W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min.
Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec/suszyć przez ok. 20-30 min. Sprawdzić pod koniec suszenia, czy piana zaczyna być sucha (po prostu dotknąć palcem) jeśli pianka jest klejąca to suszyć jeszcze ok. 10 min dłużej.
Wyjąć tartę i studzić na kuchennej kratce.
Zimną posypać świeżymi jagodami.
Smacznego.
smakowitości! pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńKarmelitko dziękuję :)
Usuńmam jagody w lodówce, a ten przepis wydaje się być idealny do wykorzystania ich :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, to prawdziwe pyszności :)
UsuńŚwietna ta tarta! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
Ale smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) porywam przepis na ciasto na tartę :)
OdpowiedzUsuń