Tarta jest wielka i sycąca, możecie podać ją na ciepłą kolację z dodatkiem sałaty.
Polecam i dzielą się nią tylko z Wami :)
Krucha tarta z łososiem i porami
Składniki na dużą tartę 26 - 28 cm
Kruche ciasto:
- 110 gr zimnego masła
- 200 gr mąki krupczatki
- 20 gr mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 300 gr świeżego łososia bez skóry (filet)
- 2 duże pory (tylko jasne części)
- 2 jajka
- 250 gr serka ricotta
- 200 ml. śmietany 18%
- Sól
- Świeżo mielony pieprz czarny
Ciasto:
Wszystkie składniki (bez wody) posiekać w malakserze lub na stolnicy przy pomocy noża. pod koniec siekani wlać wodę,szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce prze 30 min.
Nadzienie:
Pora umyć pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, posypać solą, wymieszać odstawić do zmięknięcia.
Łososia umyć, jeśli ma skórę odciąć ją cienkim, ostrym nożem. Pokroić w średniej grubości plasterki lub niewielką kostkę (ja pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na trzy kawałki, powstały cienki prostokąty z ryby). Odłożyć.
W dużej misce wymieszać ricottę z jajkami, śmietaną, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dodać miękkie pory, dokładnie wymieszać, spróbować i ew. doprawić solą. Odstawić.
Przygotować dużą okrągłą formę do tart (26 lub 28 cm), dno posmarować masłem, wysypać tartą bułką, boki pozostawić suche.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lekko podsypując mąką na wielkość formy (ciasto powinno być dość grube). Przenieść delikatnie do formy i wylepić nim naczynie bardzo dokładnie. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub na 20 min.
Ciasto piec w 180 st.C przez 15 -18 min do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie połowę masy porowej, następnie na nią poukładać kawałki łososia, przykryć pozostałą masą.
Wstawić do piekarnika i piec 45 -55 min.
Wyjąć tartę i odstawić do ,,odpoczęcia" na 10 min.
Przybrać świeżym koperkiem, kroić i podawać ciepłą.
Doskonałym dodatkiem będzie miks sałat z pomidorami.
Smacznego.
Połączenie smaków idealne :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, jedno z moich ulubionych :)
Usuńuwielbiam zarówno łososia jak i wszelkiego rodzaju tarty! to połączenie to bomba! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ta tarta zawsze się sprawdza :)
Usuńja za to chętnie wpadłabym na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńzjadłabym, bo uwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej wyborna!
OdpowiedzUsuń