2.7.14

Tarta z porami i łososiem

Moje ulubione smaki, łosoś, pory i kruche ciasto. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej :) Moi chłopcy nie lubią łososia, no a już połączenie z porami to dla nich coś niepojętego. Nie przyjdą znajomi, nawet moja siostra z narzeczonym raczej nie wpadną wracając do domu. Nareszcie wszytko jest dla mnie. 
Tarta jest wielka i sycąca, możecie podać ją na ciepłą kolację z dodatkiem sałaty. 

Polecam i dzielą się nią tylko z Wami :) 




Krucha tarta z łososiem i porami 

Składniki na dużą tartę 26 - 28 cm 

Kruche ciasto:
  • 110 gr zimnego masła 
  • 200 gr mąki krupczatki 
  • 20 gr mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 300 gr świeżego łososia bez skóry (filet)
  • 2 duże pory (tylko jasne części)
  • 2 jajka 
  • 250 gr serka ricotta 
  • 200 ml. śmietany 18%
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny 
Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki (bez wody) posiekać w malakserze lub na stolnicy przy pomocy noża. pod koniec siekani wlać wodę,szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce prze 30 min. 

Nadzienie:
Pora umyć pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, posypać solą, wymieszać odstawić do zmięknięcia. 
Łososia umyć, jeśli ma skórę odciąć ją cienkim, ostrym nożem. Pokroić w średniej grubości plasterki lub niewielką kostkę (ja pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na trzy kawałki, powstały cienki prostokąty z ryby). Odłożyć. 

W dużej misce wymieszać ricottę z jajkami, śmietaną, pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Następnie do masy dodać miękkie pory, dokładnie wymieszać, spróbować i ew. doprawić solą. Odstawić. 

Przygotować dużą okrągłą formę do tart (26 lub 28 cm), dno posmarować masłem, wysypać tartą bułką, boki pozostawić suche. 

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lekko podsypując mąką na wielkość formy (ciasto powinno być dość grube). Przenieść delikatnie do formy i wylepić nim naczynie bardzo dokładnie. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub na 20 min. 

Ciasto piec w 180 st.C przez 15 -18 min do lekkiego zrumienienia. 
Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie połowę masy porowej, następnie na nią poukładać kawałki łososia, przykryć pozostałą masą. 

Wstawić do piekarnika i piec 45 -55 min. 

Wyjąć tartę i odstawić do ,,odpoczęcia" na 10 min. 
Przybrać świeżym koperkiem, kroić i podawać ciepłą. 

Doskonałym dodatkiem będzie miks sałat z pomidorami. 

Smacznego. 










8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...