15.7.14

Sos z kurek do mięs i makaronów


Sos z kurek niesamowicie pachnie lasem.  Warto dodać do niego dużo posiekanego koperku, jest wtedy naprawdę przepyszny. 

Do sosu wlałam również masło, które pozostało po pieczeniu polędwicy wieprzowej

Polecam :) 




Sos z kurek 

Składniki:
  • 250 gr świeżych kurek 
  • 2 szalotki
  • Sól
  • Pieprz 
  • 1 szklanka sosu beszamelowego (domowego lub kupnego)
  • 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
  • Oliwa do smażenia 
Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Możliwie dokładnie osuszyć, ja włożyłam grzyby do wirówki do sałat i dokładnie w ten sposób odwirowałam z wody - polecam
Duże kurki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.

Szalotki obrać ze skórki i drobno posiekać. 

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy, na gorącą wrzucić szalotkę, chwilę obsmażać mieszając, po chwili dodać grzyby i na dużym ogniu smażyć przez 7-8 min. Uważać aby grzyby i cebula nie przypaliły się, często mieszać. Kiedy kurki będą podrumienione, wlać na patelnię sos beszamelowy, dokładnie wymieszać i na malutkim ogniu (całość powinna jedynie delikatnie bulgotać), pod przykryciem gotować sos przez ok. 5 min doda czasu do czasu mieszać. 

Odkryć patelnię i dodać ok. 3/4 przygotowanego koperku, dokładnie wymieszać i jeszcze prze 2-3 min podgotować na małym ogniu. 
Wyłączyć, wrzucić pozostały koperek, zamieszać.  

Podawać na ciepło. 

Sos kurkowy świetnie pasuje do pieczonej polędwicy lub do makaronu ugotowanego al'dente. 

Smacznego. 








4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...