Sos z kurek niesamowicie pachnie lasem. Warto dodać do niego dużo posiekanego koperku, jest wtedy naprawdę przepyszny.
Do sosu wlałam również masło, które pozostało po pieczeniu polędwicy wieprzowej.
Polecam :)
Sos z kurek
Składniki:
- 250 gr świeżych kurek
- 2 szalotki
- Sól
- Pieprz
- 1 szklanka sosu beszamelowego (domowego lub kupnego)
- 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
- Oliwa do smażenia
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Możliwie dokładnie osuszyć, ja włożyłam grzyby do wirówki do sałat i dokładnie w ten sposób odwirowałam z wody - polecam.
Duże kurki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
Szalotki obrać ze skórki i drobno posiekać.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy, na gorącą wrzucić szalotkę, chwilę obsmażać mieszając, po chwili dodać grzyby i na dużym ogniu smażyć przez 7-8 min. Uważać aby grzyby i cebula nie przypaliły się, często mieszać. Kiedy kurki będą podrumienione, wlać na patelnię sos beszamelowy, dokładnie wymieszać i na malutkim ogniu (całość powinna jedynie delikatnie bulgotać), pod przykryciem gotować sos przez ok. 5 min doda czasu do czasu mieszać.
Odkryć patelnię i dodać ok. 3/4 przygotowanego koperku, dokładnie wymieszać i jeszcze prze 2-3 min podgotować na małym ogniu.
Wyłączyć, wrzucić pozostały koperek, zamieszać.
Podawać na ciepło.
Sos kurkowy świetnie pasuje do pieczonej polędwicy lub do makaronu ugotowanego al'dente.
Smacznego.
wygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńoja a ty znów z tymi kurkami.
OdpowiedzUsuńTo ten sosik co ostatnio polędwicę pokazywałaś tak?
Pyszności.
Tak to ten sam :)
Usuńmój ulubiony sos:)
OdpowiedzUsuń